Every Day

0307931889Alla har tänkt det: tänk om man fick vara nån annan. I en annan kropp. Ett annat liv. Hur skulle det kännas? Vad skulle man göra?

I Every Day, nyss utkommen på svenska under titeln ”Jag, en” av David Levithan så är det precis så livet är för A (alltså inte A i Pretty Little Liars). A vaknar varje dag upp i en ny kropp, och lämnar den vid midnatt. De kan vara en tjock kille ena dagen, en sportig tjej den andra.

Och fram tills romanens början har det inte varit ett jätteproblem, inte förrän A, som Justin, träffar Rihannon, och blir blixtförälskad. Och vi pratar förälskelsen med det största F du kan tänka dig. Men hur får man ett sådant förhållande att funka? Går det ens?

Allvarligt talat. Den här boken är helt sanslöst bra ibland. Rent språkligt är den så välskriven och med såna formuleringar att ni som letar vackra meningar lika gärna kan dra överstykningspennan genom hela boken direkt. Jag fullkomligt satt helt lyrisk på tåget när jag läste, och Every Day kvalar troligen in på topp 5 när det gäller vad jag läst senaste åren, så enkelt är det. Jag läser helst på engelska, och som sagt, språket… Ibland är det rent hisnande bra helt enkelt.

Sen tycker jag att det är en otroligt intressant diskussion om genus som förs genomgående i boken. A säger sig själv ibland känna sig mer som en kille vissa dagar, och andra dagar som en tjej och att det inte alltid matchar den kropp som A befinner sig i för dagen. Vi får även vara med när A besöker såväl straighta, gay och transsexuella personer med samma självklarhet. Jag tycker att det är otroligt djärvt och intressant och borde kunna inspirera till mängder av diskussioner i läsecirklar och klassrum.

Jag fastnade som sagt hook, line and sinker och kan inte rekommendera den här nog. Levithan har gjort det igen.

2 reaktioner på ”Every Day

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s