Bokbloggsjerka 21 – 24 februari

Another Friday, another bokbloggsjerka. Den här veckan är frågan:

Om du bara fick läsa en bok för resten av ditt liv, vilken skulle det vara?

Det här är ju utan tevekan den absolut svåraste frågan hittills. De andra jerkorna är som en mjuk uppvärming i behaglig temperatur till seniorjympan mina föräldrar går på i jämförelse.

Hur ska man tänka? Ska man ta sin bästa läsupplevelse? Eller en bok som borde hålla för många omläsningar? Eller en med massor av sidor för att förlänga läsningen så länge som möjligt? Eller rentav en bok man aldrig läst?

En första tanke var Bibeln. Jag är absolut inte religiös på nåt sätt, snarare tvärtom. Men kanske skulle man läsa den just därför. Den borde ju hålla för rätt många av kriterierna ovan, förutom bästa läsupplevelse, för det vet jag ju inte eftersom jag aldrig läst den.

Nästa tanke var Sagan om ringen (här fick jag bråka med mig själv om samlingsvolymer räknas, men jag tänker att det är lite fusk). Den är ju bra. Den kan man ju läsa flera gånger, och det har jag ju gjort redan. Och tjock är den ju. Samma sak med Liftarens guide till galaxen. Den är ju roligare än Sagan om ringen, och det var tusen år sen jag läste den.

Eller ska jag välja nåt som jag vet att jag läst hur många gånger som helst – i så fall har vi tre böcker att välja mellan, men med den lilla twisten att de är i serieform. Är det i så fall Watchmen, eller är det Batman: Year One eller kanske Batman: Dark Knight Returns. Serier är ju som bekant min första kärlek, och det blir ärligt talat inte mycket bättre än så här. Spider-Man får ursäkta, men letar man efter graphic novels är det Batman som gäller.

Ska man ändå prata om serier, men sånt jag inte läst så många gånger, så är den tjockaste volymen i min bokhylla Bone av Jeff Smith. Den är så jäkla stor och klumpig att det tar en evighet att läsa den.

Så det här är ju supersvårt.

Men ju mer jag tänker på det, desto mer landar jag på samma ställe varje gång. Och det blir i Alan Moores mästerverk Watchmen – ett av de absolut största och viktigaste serieverken någonsin. Så den får det bli.

Annonser

23 tankar om “Bokbloggsjerka 21 – 24 februari

 1. Jag var också inne på Tolkien (och bestämde raskt att en trilogi *visst* räknas som EN bok) men den fick gå bort trots att den hittills har hållit för så många omläsningar. Men BARA den? Njaaa…

  Gilla

 2. Monika skriver:

  Jag hoppas verkligen att det aldrig blir aktuellt att välja den där enda boken 🙂

  Gilla

 3. Carro skriver:

  Jag har inte läst Watchmen men det känns det ju som om man borde göra nu, det är ju en skaplig hyllning att väljas ut som den enda man vill läsa för resten av livet 🙂

  Gilla

 4. [Anna] skriver:

  Jag funderade oxå på min bästa läsupplevelse, eller bibeln men hamnade på stephen king 🙂

  Gilla

 5. C.R.M. Nilsson skriver:

  Det var en svår, och samtidigt fruktansvärd, fråga. Hoppas aldrig den dagen kommer då jag skulle vara tvungen att välja bara en bok!

  Gilla

 6. Emmas hylla skriver:

  Ja, hur ska en tänka? Jag tror att jag blev så förskräckt att jag knappt tänkte alls.

  Gilla

 7. Liftarens guide fick det bli inne hos mig 🙂

  Gilla

 8. Maddes bokblogg skriver:

  Bibeln hade varit en bra ide!

  Gilla

 9. Watchmen låter som något man ska bekanta sig med 🙂

  Gilla

 10. Mia Eggimann skriver:

  Haha jag tog bibeln, tänkte man kanske hittar något fantastiskt.
  Watchmen ringer ingen klocka nu.

  Gilla

 11. Lena skriver:

  Bibeln var även ett av mina alternativ. Tolkiens böcker skulle man ju också kunna tänka sig. Liftarens Guide till galaxen står fortfarande oläst i min hylla, men den borde jag snart läsa. Watchmen däremot har jag aldrig hört talas om!

  Gilla

 12. Watchmen är väl värd att få stå för den enda läsningen, ett av få seriealbum jag gjort bekantskap med och den imponerade 🙂

  Gilla

 13. Sara Pepparkaka skriver:

  Jag tror alla storläsare får stora skälvan av att bgränsa sitt läsande bara lite, och sen att bara ha EN bok, då blir det hjärtattack direkt..

  Gilla

 14. Visst var det svårt och jag tycker att tanken var lite åt hållet skräckblandad förtjusning.

  Gilla

 15. ladywindermere83 skriver:

  Har inte läst mycket serier i mina dar. Minns dock filmen Watchmen, annorlunda var den.

  Gilla

 16. Zelly skriver:

  Det var verkligen inte en lätt fråga, hoppas verkligen inte att man behöver göra en sånt här val.

  Gilla

 17. Freja skriver:

  Jag tror nog serier kan vara ett bra val, för där kommer ju även dimensionen bild med i det hela, vilket kan ge lite extra vid omläsningar!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: