Bokbloggsjerka 21 – 24 februari

Another Friday, another bokbloggsjerka. Den här veckan är frågan:

Om du bara fick läsa en bok för resten av ditt liv, vilken skulle det vara?

Det här är ju utan tevekan den absolut svåraste frågan hittills. De andra jerkorna är som en mjuk uppvärming i behaglig temperatur till seniorjympan mina föräldrar går på i jämförelse.

Hur ska man tänka? Ska man ta sin bästa läsupplevelse? Eller en bok som borde hålla för många omläsningar? Eller en med massor av sidor för att förlänga läsningen så länge som möjligt? Eller rentav en bok man aldrig läst?

En första tanke var Bibeln. Jag är absolut inte religiös på nåt sätt, snarare tvärtom. Men kanske skulle man läsa den just därför. Den borde ju hålla för rätt många av kriterierna ovan, förutom bästa läsupplevelse, för det vet jag ju inte eftersom jag aldrig läst den.

Nästa tanke var Sagan om ringen (här fick jag bråka med mig själv om samlingsvolymer räknas, men jag tänker att det är lite fusk). Den är ju bra. Den kan man ju läsa flera gånger, och det har jag ju gjort redan. Och tjock är den ju. Samma sak med Liftarens guide till galaxen. Den är ju roligare än Sagan om ringen, och det var tusen år sen jag läste den.

Eller ska jag välja nåt som jag vet att jag läst hur många gånger som helst – i så fall har vi tre böcker att välja mellan, men med den lilla twisten att de är i serieform. Är det i så fall Watchmen, eller är det Batman: Year One eller kanske Batman: Dark Knight Returns. Serier är ju som bekant min första kärlek, och det blir ärligt talat inte mycket bättre än så här. Spider-Man får ursäkta, men letar man efter graphic novels är det Batman som gäller.

Ska man ändå prata om serier, men sånt jag inte läst så många gånger, så är den tjockaste volymen i min bokhylla Bone av Jeff Smith. Den är så jäkla stor och klumpig att det tar en evighet att läsa den.

Så det här är ju supersvårt.

Men ju mer jag tänker på det, desto mer landar jag på samma ställe varje gång. Och det blir i Alan Moores mästerverk Watchmen – ett av de absolut största och viktigaste serieverken någonsin. Så den får det bli.

23 reaktioner på ”Bokbloggsjerka 21 – 24 februari

  1. Jag har inte läst Watchmen men det känns det ju som om man borde göra nu, det är ju en skaplig hyllning att väljas ut som den enda man vill läsa för resten av livet 🙂

    Gilla

  2. Bibeln var även ett av mina alternativ. Tolkiens böcker skulle man ju också kunna tänka sig. Liftarens Guide till galaxen står fortfarande oläst i min hylla, men den borde jag snart läsa. Watchmen däremot har jag aldrig hört talas om!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s