Epiloger

Får spinna vidare lite på svaren på förra veckans bloggjerka. Jag är lite kluven till epiloger i allmänhet. När de är bra och tillför nåt så tänker jag mig att de är lite som såna där små extrascener under sluttexterna till en film, liksom en liten bonus till trogna fans eller så. I värsta fall så tillför de absolut ingenting, eller som i mitt exempel i bloggjerkan, tar slutet på boken, knycklar ihop det och fjuttar på klotgrillen med det och helt ändrar hur boken slutar. I det fallet hade det varit bättre att:

A – skippa epilogen och köra på det ursprungliga slutet. Nu ska det medges att jag inte gillade bokens huvudkaraktärer och inte hade nåt emot att köra på originalslutet…

Eller B: skriva epilogen som en del av sista kapitlet (så man får myspysslutet men åtminstone gör det på ett vettigare sätt).

Men det verkar vara en svår konst att skriva epiloger. Lättast är kanske att låta bli?

Annonser

En tanke på “Epiloger

  1. annasbokbord skriver:

    Håller med. Läste dock i mina ögon precis ett lysande undantag som bekräftar regeln, Jellicoe Road. Där knyter epilogen väldigt fint ihop med prologen utan att egentligen påverka slutet på något sätt. Men det är sällsynt att det lyckas så bra som i detta exempel.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: