Fråga bibliotekarien

Roligast just nu, näst efter Lip sync battles hos Jimmy Fallon, är Jenny Lindh som håller i Fråga bibliotekarien-kolumnen i DN Kultur. Hon har en enastående förmåga att vara både knivskarp och förmögen att leverera de mest dräpande formuleringar sen jag vet inte när, som när hon svarar på en fråga om förseningar:

Att biblioteksskulden är laddad är tydligt. Det märks inte minst när besökaren ska till att betala. Tvångsmässigt kommer suspekta ursäkter (jag har legat i koma på grund av halsbränna) eller glättiga ångestskämt (hamnar jag i – höhö – elektriska stolen nu?!) farande över expeditionsdisken. Säkert förstärks känslan genom det höga förtroendekapital biblioteken har i det allmänna medvetandet. För vem vill väl svika goda, fina Moder Bibliotek?

Eller varför inte inlägget om hur man flörtar med en bibliotekarie:

[…] och med köandet även pannsvetten bakom långrandiga entusiaster med tvivelaktiga fordringar som ”ge mig kriminalromaner, fast utan våld, blod eller mord” eller ”ja jag läser bara intellektuellt krävande böcker, typ Marianne Fredriksson”.

 

[…] Be om litteraturtips, till exempel. Gärna ur den feministiska kanon, kvinnliga bibliotekarier smälter inför den könspolitiskt medvetne mannen (för dig som är kvinna gäller motsatsen, ställ intrikata frågor kring kreddiga testosteronförfattare som Chuck Palahniuk. Tjejen som läser machoprosa är nämligen litteraturens motsvarighet till flickvännen invirad i pojkvännens flanellskjorta, alltså enligt rådande regelverk apsexig). Vidare: begär fram en möglig förstautgåva av något från magasinet, eftersom, repetera efter mig, ”den nya översättningen är undermålig”.

 

Det är sånt som roar mig en regnig tisdag i Jönköping i alla fall. Fler guldkorn hittar ni här.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s