Bokbloggsjerka 12-15 december: nu ska vi prata betyg!

Idag är det massor av luciafirande överallt på olika arbetsplatser och skolor och liknande, men jag ligger hemma i sängen och är löjligt förkyld och ont i halsen och allt sånt där – jobbar man med att träffa folk och dessutom åker kollektivt till och från jobbet är det nästan omöjligt att inte bli sjuk nån gång. Men nu var det ju inte mig vi skulle prata om, så över till veckans bloggjerka:

Veckans fråga kommer från Mia: Är tre ett dåligt betyg? (Gäller betygskalan 1-5. Sortera in trean på motsvarande plats om du använder en annan typ av poängsättning)

Nej, det tycker jag inte egentligen. Det är ett helt ok betyg, däremot är det så klart så att boken i så fall har vissa brister av något slag. Jag har ju valt att inte sätta några betyg på det här sättet när jag själv recenserar böcker, dels för att jag tycker att det är svårt, men också för att jag inte tycker att det är särskilt intressant. Jag är mer ute efter den känsla man får som läsare och försöker få med det i mina recensioner istället.

Samtidigt så kan jag förstå om någon tycker att betyget är för lågt för att möjliga läsare ska bli intresserade, så fungerar nog jag också ibland – varför lägga tid på en bok som bara är ”ok” eller ”godkänd” när det finns andra böcker som får högre betyg? Men det handlar ju ändå om att recensenten måste vara så sanningsenlig som möjligt och är boken en 3:a enligt recensenten, då är det ju så den ska betygsättas, men helst också med ett vettig motivering till varför. Betyg behöver ju inte heller ha något med försäljningssiffrorna att göra, det finns så många andra aspekter på om en bok säljer eller inte, så man ska inte enbart stirra sig blind på recensionernas betyg.

 

11 reaktioner på ”Bokbloggsjerka 12-15 december: nu ska vi prata betyg!

 1. Jag kan nog egentligen inte se att det ena utesluter det andra. Det jag skriver i själva inlägget om boken handlar ju om vad jag tyckte och varför, betyget är något slags sammanfattning av läsupplevelsen. Och själv skulle jag nog inte läsa en bok som någon annan (med ungefär samma smak) har satt en trea på. Det finns ju så många böcker…

  Gilla

 2. Jag började ju med betyg men slutade då det dels var sjukt svårt att sätta betyg som kändes helt rätt. Men även eftersom jag själv är mer intresserad att läsa om styrkorna och svagheterna och då kändes betygen meningslösa. Krya på dig!

  Gilla

 3. Det där med betygsättning är svårt eftersom betyget är individuellt. Den bok jag ger en 3:a som jag bara tycker är bra, kan för någon annan vara urdålig eller helt fantastisk.

  Gilla

 4. Jag håller med dig, betyg är inget för mig, jag väljer efter min egen känsla, som kan variera kraftigt! Och OM jag nu skulle betygsätta så är det nog många bästsäljare (som Dan Brown) som jag skulle gett mycket låga betyg, så mina betyg skulle inte hänga ihop med hur populära böckerna är.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s