Top Ten Tuesday 10/3

Dagens Top Ten är lite mer öppen än vanligt, temat är nämligen:

Ten Books For Readers Who Like _________

Det här var ju så klart svårt. För det första måste ett ämne kluras ut. Sen måste dessutom ett gäng lämpliga böcker också kluras ut. Så jag satt och tänkte. Och tänkte. Och tänkte. Och sen slog det mig – att temat så klart måste vara:

Ten books for readers who like ME!

Narcisissmen är alltså total idag. Gillar ni mig bör ni rimligtvis gilla de här böckerna och kanske vice versa.

* Onanisterna – Patrik Lundberg

Helt enkelt för att den handlar så otroligt mycket om saker jag kan relatera till under min uppväxt. Läser ni den har ni i princip läst om mig.

* Gul utanpå – Patrik Lundberg (igen).

”Gul utanpå, vit inuti”. Att växa upp som halvasiat på skånska landsbygden är inte alltid det lättaste. Då är det skönt att andra faktiskt kan sätta ord på samma sorts upplevelser och känslor – det spelar liksom ingen roll om man är adopterad eller har en svensk förälder. Skämten om att man alltid tittar snett på andra är lika dåliga ändå.

* Eleanor & Park – Rainbow Rowell

Som sagt, en liten serietidnings- och musikälskande kille som gillar kampsport. Den här boken är förutom en jättefin kärlekshistoria en av de finaste uppväxtskildringar jag läst på väldigt länge och gav mig en ny favoritförfattare.

Batman: Hush – Jeph Loeb, Jim Lee

Jag har alltid gillat Batman, ända sen den töntiga 60-talstvserien man såg som liten till Christopher Nolans otroligt mörka men fantastiska trilogi. Men Batman gör sig trots allt bäst som serietidning. Hush är inte på nåt sätt den bästa av alla de historier som finns om den plågade brottsbekämparen, men den är förbaskat underhållande, innehåller gästspel från alla de mest kända skurkarna (och självaste Stålmannen) och är bara en riktigt underhållande historia som inte kräver att man är särskilt insatt eller övernördig läsare.

Utvandrarna – Vilhelm Moberg

Att bo här i mörkaste Småland gör en ödmjuk inför det liv som huvudpersonerna i Mobergs epos levde. när man ser de små åkrarna och alla dess stenmurar när man åker runt så inser man hur enormt mycket slit deras liv måste inneburit. Och som en sån där som flyttat från Skåne till Västergötland ett par gånger(!) och till slut hamnat i Småland så är jag inte heller främmande för det här med att flytta någonstans och inte förstå ett ord av vad infödingarna säger…

Jag ger dig solen – Jandy Nelson

Jag gillar en bra berättare. En sån som kan få karaktärerna och händelserna att kännas levande och trovärdiga, och som har förmåga att trollbinda sina läsare. Jandy Nelson är en sån som jag blev fullständigt golvad av och tycker är helt fantastisk.

Kometen kommer – Tove Jansson

Som jag tidigare skrivit så är Jansson en ganska ny bekantskap, men någon som jag nu kan läsa med stort nöje. Sen har jag ju en sambo som är väldigt förälskad i allt som har med de vita trollen att göra…

Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige – Selma Lagerlöf

Förutom att ha suttit och ätit glass på Mårbacka så är mitt förhållande till Selma faktiskt mer av nostalgisk karaktär än att jag läst mycket, tvärtom. Jag har nog inte läst nåt. Men farmor läste högt ur Nils Holgersson, så den är fortfarande en stor anledning till min kärlek till böcker.

Harry Potter and the Philosopher’s stone – J.K Rowling

Under min studietid i Skövde var det mest kurslitteratur som gällde, men med ett stort undantag – Harry Potter-böckerna så de är en självklar del av böcker som haft betydelse för mig.

5 reaktioner på ”Top Ten Tuesday 10/3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s