Tredje principen

tredje_principen-jakobsson_lund_anna-31749168-2994355723-frntlFörfattare: Anna Jakobsson Lund

Beskrivning: ”Ava är rebell. Hon kan styra andra människors tankar, en användbar förmåga i en motståndsrörelse som rustar för krig. Levi slutade tro på kampen när den tog hans föräldrar. Nu försöker han bara överleva. Hålla sig undan och kontrollera vansinnet som känns som om det ska dränka honom. En natt blir Levis syster gripen. För att rädda henne tvingas han bryta ett gammalt löfte, ta kontakt med folk han inte vill ha med att göra. Ava får order att hjälpa honom och de ger sig av tillsammans. Hon säger att de måste lita på rebellerna. Men kan de verkligen det?”

Omdöme: Jag hade varit rätt nervös som författare om jag skulle ge mig på att skriva en YA-dystopi. Hur ska jag kunna undvika att efterapa giganterna i genren (Hunger Games, Divergent, Legend etc etc osv in absurdum) och komma med nåt nytt och fräscht och eget? Det är möjligt att Anna Jakobsson Lund satt och brottades med den här frågan. Eller så behövde hon inte. Tredje Principen dras nämligen med väldigt få, om ens några, av de mer utslitna klichéerna som vi är så vana vid. Istället innehåller den rebelliska samer, snöskoterjakter, klättrande över en trasig Öresundsbro och raserade IKEA-skyltar. Det är sådana saker som verkligen lyfter ”Tredje principen” och får världsbygget att kännas fräscht och nytt i jämförelse med alla sönderbombade versioner av USA som vi så ofta stöter på inom genren. Och allvarligt talat, jag tar en Öresundsbro före en huvudlös Frihetsgudinna vilken dag som helst.

Något som också faktiskt märks jämfört med många andra böcker i genren är att författaren haft en tydlig vision om vad det är som ska berättas. Hon har ett knivskarpt fokus och verkar ha gjort ett gediget bakgrundsarbete vilket genomsyrar boken. Jag tycker aldrig att karaktärerna känns klichéartade utan som väl utmejslade personer. Jag tycker också om att Jakobsson Lund har ett ganska litet persongalleri och inte svävar ut i alltför många sidokaraktärer med ointressanta sidoberättelser.  Språket är väl avvägt, bra och naturliga dialoger och fungerar alldeles utmärkt, ingen konstig grammatik eller annan störande meningsbyggnad. Jag gillar att vi får en power-trio i form av Levi, Ava och Leymah som känns väl avvägda och som ska bli väldigt intressanta att följa. Jag vet att många av mina bloggkollegor redan pratat om att det är så skönt att vi inte har att göra med en kärlekstriangel och jag kan inte annat än att instämma.

En eloge även för det riktigt snyggt formgivna omslaget som verkligen väcker intresse för boken. Färgsättningen och kombinationen av element i bilden är faktiskt i toppklass!

Den författare och serie som jag tänker på i samband med ”Tredje principen” är den tidigare nämnda Marie Lu och ”Legend”-trilogin. Nu menar jag inte på något sätt att det här är en efterapning, utan snarare så att jag håller just ”Legend”-trilogin som en absolut favorit när det gäller YA-dystopier på grund av sin otroligt höga kvalitet (det är bara att kika på mina recensioner om serien så förstår ni) och då förstår ni kanske att det är en riktigt fin komplimang och bra betyg av ”Tredje principen” som det här handlar om.

Jag gillar verkligen ”Tredje principen” och som tur är så kommer det mer från Anna redan i höst, något som jag verkligen ser fram emot!

CDON, Bokus, Adlibris eller lokala handlaren!

7 reaktioner på ”Tredje principen

 1. Åhh, den här boken har fångat mitt intresse! Men det känns som att jag tröttnat lite på böcker åt dystopi hållet! Men om jag fattar rätt, utspelas boken i Sverige? Och det är ju verkligen coolt! Och du verkar ju gilla den!

  Har också Legend hemma som väntar på att läsas, vilket du också gillade!! 🙂 Så den ska man garanterat läsa snart i alla fall.

  /Hannah! (Hittade till dig från Lizas blogg)

  Gilla

  1. Stämmer, det är en av de bästa grejerna med boken, att den utspelar sig ”här” och inte i USA som alla andra dystopier. Kul att du kikade in!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s