Jakten på den perfekta luggen

jakten_pa_den_perfekta_luggen-dahlin_petrus-30364161-2751507209-frntlFörfattare: Petrus Dahlin

Beskrivning: ”Max har nyligen flyttat till en liten håla mitt i Skåne. Där händer inte ett skit. Max har ambitionen att få världens snyggaste lugg, och han ägnar orimligt mycket tid åt den. Så länge den ligger perfekt är livet hyfsat enkelt. Förutom att han alltid kommer tvåa, att han aldrig är bäst. Och att han ofta känner sig osynlig, som om han inte fanns.”

Omdöme: Jag har lite skadad humor, det erkänner jag. Jag gillar egentligen kanske roliga förolämpningar mest av allt (ja, jag tycker roasts är rätt roligt) och jag ÄLSKADE när MTV hade ett program som bara gick ut på ”Din mamma”-skämt. Fullständigt politiskt inkorrekt och så, men så är det i alla fall. Däremot har jag väldigt svårt för bus och practical jokes, sånt där andra faktiskt kan bli skadade. Max är dock en sån kille som mer eller mindre medvetet roar sig på andras bekostnad genom elaka karikatyrer eller andra dumheter, många som dock bara nämns i förbifarten så jag borde ju tycka att det här är rätt tramsigt.

Konstigt nog gillar jag ändå grabben, även om han är en liten skitunge, men han är en sån där skitunge man kommer ihåg långt efter att han gått ut skolan (tro mig, jag vet – jag har jobbat i grundskolan). Jag tänker mig att han faktiskt kan tilltala läsarna i åldersgruppen, för han ÄR rolig och fyndig trots allt. Det är lätt att sympatisera med en kille som fått flytta från Stockholm till en liten håla i Skåne, det måste ju vara fruktansvärt stor miljöomställning. På plussidan så flyttar han ju faktiskt till mina gamla hords, 266-Maffia yo! Dock till en påhittad ort, men jag vet ändå exakt hur det är att gå i samma skola som hockeykillarna som spelar i Rögles ungdomslag… Boken är också fylld med en rad lustiga bifigurer – min favorit är nog Tage, vars dialekt är så grov att den ser ut så här: ”Taooo ouck aggg heimi ouck kaarsa aggri lanjann!”. Ni får ursäkta en exilskåning, men det är faktiskt rätt roligt!

Boken är skriven i första-personsperspektiv och med korta enkla meningar och är fylld med Dahlins illustrationer filket gör att det är en bok som är lite lättare att läsa. Dessutom är pärmarna tjockare än ladugårdsdörrar så den ser tjockare ut än vad den egentligen är. Den påminner en del om svenska klassiker som Sune och framför allt Bert-böckerna, men också en del om ”Dagbok för alla mina fans”-serien. så för yngre läsare som önskar fler böcker i samma stil, varför inte ta en titt på ”Jakten på den perfekta luggen” trots att den fått lite oförtjänt dålig kritik av DN?

CDON, Bokus, Adlibris eller lokala handlaren! Tack till Rabén & Sjögren för recensionsexemplaret!

3 reaktioner på ”Jakten på den perfekta luggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s