Du föll och jag för dig

du_foll_och_jag_for_dig-lina_stoltz-32992076-1606135745-frntlFörfattare: Lina Stoltz

Beskrivning: ”Första gången Frida ser Jakob är det som om hela världen stannar. Han går, men hans blick har lämnat brännmärken i henne.

De dras till varandra med en kraft som inte går att stå emot – den välartade prästdottern och den struliga hockeykillen. Men när Frida hör rykten om att Jakob använder droger och börjar misstänka att han döljer saker för henne, känns kärleken inte så lätt längre. Kanske är det inte så enkelt som i Metallicas låt ”Nothing Else Matters”.”

Omdöme: Till att börja med så får jag inte titeln på boken att fastna i huvudet. Jag har försökt men det blir alltid nån förvirrad kombination av ”Jag föll” och ”du föll” och aldrig i rätt ordning. Jag föredrog helt klart ”Nothing else matters”, speciellt eftersom låten i sig refereras till upprepade gånger i boken. Så namnbytet fungerade inte alls för mig.

Sen är det ju alltid trevligt med en kärlekshistoria där det beskrivs ifrån båda hållen, man är ju trots allt två (ok, ofta tre inom YA) om det så att visa båda karaktärernas känsloliv och funderingar är något som jag tycker lyfter berättelsen. Synd bara att Jakob är en knarkande småkriminell liten idiot om egentligen inte lär sig särskilt mycket under resans gång… Däremot är ju Frida skriven som en rätt stark tjej som ifrågasätter Jakobs beteende och vanor på ett uppfriskande vettigt sätt. Stoltz hade ju kunnat ta den lite mer typiska vägen att låta killens knarkande dra ner ner flickvännen i samma skit och sen fortsätta käpprätt åt helvete men så klichéartat blir det alltså inte, så en eloge för detta. Föräldrar och syskon tar också oväntat stor plats, och speciellt Fridas pappas funderingar om sitt arbete som präst känns tämligen eget och som ett uppfriskande grepp.

Jag känner själv att slutet öppnar för en hel del diskussioner (visar karaktärerna på bra omdöme? Gör de ”rätt”?) på ett sådant sätt att det skulle vara spännande att höra vad bokens målgrupp tycker.

Tack till Rabén och Sjögren för recensionsexemplaret!

CDON, Bokus, Adlibris

3 reaktioner på ”Du föll och jag för dig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s