#TBT 23/4

Vad gör man som fattig student när man känner att det inte går att läsa mer fackböcker proppade med teorier av gubbar som heter saker som Vygotskij, Derrida, Bourdieu och Foucault? När man känner att man måste läsa nån sorts skönlitteratur, men att det måste vara nåt billigt eftersom det ska funka med ens ekonomi. Litteratur som alltså ska slåss med Glockengold Multivitamin-juice och Eldorado-pasta om varje spenderad krona.

Och framför allt, det måste vara lättsmält som en mjukglass i juli.

Det är alltså nånstans runt 2003-2004, jag pluggar i Skövde och behöver nåt, vad som helst, som inte är skrivet på absolut jobbigast möjliga sätt. Och vad står där i pockethyllan?

Den här (kan dock ha haft ett annat omslag):

9137137964

Och det här är väl ändå definitionen av lättsmält underhållning? Och jag ska inte sticka under stolen med att jag tyckte att det här var underhållande. Faktiskt så till den grad att jag köpte ett antal uppföljare om Erika och de andra figurerna i Fjällbacka. Under en lång tid läste jag bara svenska deckare som utspelade sig i småstäder i Sverige, bland annat läste Willy Josefssons böcker om Ängelholm där jag egentligen kommer ifrån med stor behållning.

Jag läser andra sorters böcker nu, av författare som rent språkligt och tematiskt är enormt mycket skickligare än vad Camilla Läckberg någonsin kommer att bli. Men jag skäms inte på något sätt – för mig var det ett avstamp för att komma tillbaka till skönlitteraturen och läsa de böcker jag gör idag och det var precis det jag behövde just då.

3 reaktioner på ”#TBT 23/4

  1. Läckberg är helt ok. Jag har läst alla utom den sista och den blir kanske eller kanske inte läst. För mig är det här lite som Lee Child, man vet vad man får och man behöver inte anstränga sig utan får liksom allt serverat. Kan vara rätt skönt ibland.

    Gilla

  2. Verkar som att många tappar läslusten just på grund av all kurslitteratur. När jag pluggade läste jag nästan bara barn- och ungdomsböcker (Twilight och Krabbsjögrund t.ex.). Huvudsaken är ju att man läser och inte vad (att det sedan alla, även de som inte läser, ska ha åsikter om vad folk läser är en annan historia).

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s