Bokbloggsjerka 24-27 april

Veckans fråga/utmaning kommer från Koko:

Jag tycker ibland att bokbloggosfären fokuserar onödigt mycket på det som är nytt och spännande. Jag skulle vilja komma med en utmaning: blogga om en bok (eller flera) som är minst hundra år gammal, men fortfarande läsvärd. Vuxenbok, barnbok, facklitteratur, vad du vill. Motivera!

Jag måste nog hålla med, speciellt som jag är en av dem som gärna skriver om ny utgivning. Det är väldigt stort fokus på nytt och spännande. Jag försöker själv att råda bot på det här genom ett stående inslag här på bloggen med bloggserien #TBT som alltså alltid handlar om böcker och läsning från tidigare perioder i livet.

Men nu var det ju böcker som var minst hundra år gamla som det handlade om. Jag är inte en sån som skyr klassiker som pesten, tvärtom. Jag hade en period då jag bara läste klassiker men det var faktiskt ett bra tag sedan. Den absolut senaste boken jag läst som är över hundra år gammal och som definitivt räknas som en svensk litteraturklassiker är Hjalmar Söderbergs ”Doktor Glas” och jag tycker absolut att den fortfarande håller. Framför allt är det frågorna om moral och etik och människosyn som fortfarande är precis lika relevanta nu som då. Stilistiskt sett är den ju också helt lysande.

Hjalmar_Söderberg

Allvarlig – Allvarligare – Hjalmar.

Annonser

16 tankar om “Bokbloggsjerka 24-27 april

 1. Monika skriver:

  Jag har också slukat klassiker i perioder och de jag vill läsa har jag redan hunnit med. I stort sett 🙂

  Gilla

 2. [Anna] skriver:

  Jag kanske får en klassiker period i framtiden 🙂

  Gilla

 3. Pirjo Saloniemi skriver:

  Jag läste klassiker när jag var ung och läser fortfarande någon gång men just nu är jag mer intresserad av samtida litteratur.

  Gilla

 4. bokhuset skriver:

  Måste ju erkänna att jag faktiskt aldrig läst den. Jag ska göra det alltså?

  Gilla

 5. Helen Bruhno skriver:

  Jag läser också klassiker i perioder och Hjalmar Söderberg tillhör en av favoriterna. Dr Glas har jag nog läst tre gånger nu! =)

  Gilla

 6. Robert W skriver:

  Doktor Glas är vi nog många som kommer att tänka på. Den är i en klass för sig.

  Gilla

 7. Maddes bokblogg skriver:

  Just nu känner jag inget sug efter klassiker. Trevlig helg!

  Gilla

 8. Lena skriver:

  Jag läste mer klassiker när jag var ung är nu, men en och annan blir det fortfarande.

  Gilla

 9. Jag läser också mest moderna böcker men surfar runt här bland alla bloggar för att ändå få lite tips.

  Gilla

 10. Sanna skriver:

  Doktor Glas är fin, och så är det roligt med alla spin-offs som kommit på den. Som ett samtal mellan böcker över tid!

  Gilla

 11. Lottens Bokblogg skriver:

  Jag har inte läst Doktor Glas men däremot har jag läst en bok som handlar om samma historia men en annan POV…

  Gilla

 12. […] blev lite inspirerad av förra veckans bloggjerka, och kanske mest av Bokhusets inlägg. Jerkan handlade alltså om att rekommendera klassiker som var […]

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: