Huset vid havet

huset_vid_havet-lahlum_hansolav-30342123-2227803853-frntlFörfattare: Hans Olav Lahlum

Beskrivning: ”Nicolais pappa har fått nys om en fantastisk affär. Han har blivit erbjuden att köpa ett hus med strandtomt i Nordnorge för ett osannolikt bra pris. Han och Nicolai åker tillsammans upp för att titta på det, och Nicolai gillar vad han ser. Han bestämmer sig för att åka upp till huset på sommarlovet tillsammans med Bea, tjejen han precis blivit ihop med, och som han hoppas få en chans att lära känna ännu bättre. Så långt från annan bebyggelse, och flera timmar från kompisar och föräldrar finns det inget som kan störa.
Men det blir inte riktigt som de tänkt sig. När de på kommer upp till huset får de reda på att husets förra ägare, en äldre dam, har dött under mystiska förhållanden. Bea och Nicolai blir nyfikna och bestämmer sig för att börja luska i historien. Det framkommer också att tragiska och ouppklarade händelser från åttiotalet fortfarande påverkar det lilla samhället där huset ligger. Vad var det egentligen som hände då? Och har den gamla damen dött en naturlig död, eller ligger det mer bakom? Bea och Nicolai börjar mer och mer inse att huset vid havet kanske inte är den perfekta platsen för romantik trots allt .”

Omdöme: Huset vid havet är antagligen det allra sista huset i världen jag skulle vilja köpa. Ute på en klippa med kilometer till närmsta granne nånstans uppe i Nordnorge – jag vete tusan hur länge jag stått ut. Men som bakgrund för en ungdomsthriller är det guld, helt klart. Det märks att Lahlum skriver deckare, för själva kriminalmysteriet och alla dess vändningar är faktiskt väldigt spännande och det är inte lätt att luska ut vem det är som är den skyldige och hur allting hänger ihop. Spännande, klurigt och bra anpassat för bokens målgrupp! Jag får lite sköna fläktar av Fem-böckerna eller nåt i den stilen. Jag är ju också svag för det här med att berätta saker ur båda huvudpersonernas perspektiv.

Det som å andra sidan skiljer betydligt från Fem-böckerna är det eviga tjatet från både Bea och Nicolais sida är deras upprepade försök att som det står i beskrivningen ”lära känna varandra bättre”… Det är väldigt mycket osäkerhet, missförstånd och misskommunikation hela tiden att Bea och Nicolai snuddar vid att bli lite lätt irriterande, men det är stundtals roligt och lätt att känna igen sig i det. Det är inte alltid enkelt när man precis blivit ihop med någon att säga och göra rätt saker och tolka varandras signaler helt rätt, så det tycker jag är bra fångat (David fick alltså inte total nackspärr av allt himlande med ögonen, bara lite höjda ögonbryn ibland).

Dialogen är dock lite av ett problem ibland, och jag vet inte om det har med översättningen från norska eller om det är nåt annat, men jag får känslan av att det är ett alldeles för stelt och ibland lite märkligt ordval, speciellt när Nicolai och Bea pratar med varandra. Det är inte fullständig katastrof, men jag reagerade ändå på det.

På det stora hela är det ändå en hyfsat spännande bok i en genre som inte är alltför vanlig i en miljö som känns väldigt passande för den här typen av böcker men som inte utnyttjats i särskilt stor utsträckning.

Tack till Opal för recensionsexemplaret!

Finns på CDON, Adlibris, Bokus och den lokala handlaren!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s