PAX – Mylingen och PAX – Bjäran

9789163879852Författare: Åsa Larsson & Ingela Korsell, illustrationer av Henrik Jonsson

BeskrivningDel tre, Mylingen, tar vid precis där Grimmen, den andra boken i serien, slutade. De utvalda bröderna Viggo och Alrik har kämpat mot en kyrkogrim, och Alrik är svårt skadad. Onda krafter har angripit det magiska och hemliga biblioteket. Halloween och Alla helgonsdagen är i antågande – tiden då oknytt och spöken blir extra starka i sina krafter och förmågor. Och nu har en av dem bestämt sig för att utkräva sin hämnd. Hur ska bröderna kunna stoppa det och vem är den där mystiska Iris egentligen…?

Del fyra, Bjäran: Bröderna Alrik och Viggo har hjälpt en myling som har härjat i Mariefred att få ro, men vad de inte vet är att den mystiska Iris smider sina egna planer. Vem är hon egentligen och vad vill hon med Alrik och Viggo…? Det börjar försvinna saker från invånarna i stan, och Alrik står högt upp på listan över misstänkta. Men vad Mariefredsborna inte vet är att det ligger magi bakom stölderna. 

Omdöme: ÄNTLIGEN! Jag pratade mig varm om de föregående två böckerna i serien förra året, och det finns inte ett smack som får mig att ändra uppfattning, snarare tvärtom! Jag är enormt imponerad över hur författarna lyckas hålla ihop den övergripande ramberättelsen och till synes utan ansträngning planterar precis lagom mycket ny information för att skapa ännu större intresse för berättelsen, samtidigt som de individuella delarna är mer än tillräckligt bra i sig själva för att motivera både sträckläsning och tänd nattlampa efteråt.

Om vi börjar med Mylingen (äntligen en varelse från svensk folktro som jag slapp googla, yay!) så är den faktiskt bland de bästa spökhistorier jag nånsin läst – och helt i klass med det bästa jag sett i skräckväg på film eller TV. En spökhistoria i världsklass helt enkelt! Utan att säga för mycket så får ju tanken på att kvävas av näsdukar i halsen en att må lite lätt dåligt, men gudars vad bra det är. Men inget för de känsligaste eller yngre läsarna helt klart.

9789163879814Bjäran däremot är inte lika läskig, men här får vi lite mer av de underbart vidriga små imparna och Jonsson briljerar med sina illustrationer den här gången. Om vi pratar om Jonsson så får han dessutom visa än en gång hur duktig han är på actionfyllda seriebilder, men också mer lågmälda och känslosamma sådana (kolla förresten in grabbens instagram, killen kan sina saker!) och jag känner att han inte alltid får den beröm han förtjänar angående den här serien. Men återigen, det här är en riktigt bra del av hela den övergripande storyn om allt som händer i Mariefred. Däremot är det svårt att inte tycka otroligt illa om en viss slöjdlärare i den här boken…

Med risk för upprepning alltså – jag är så fast i den här bokserien. Så nu börjar väntan tills nästa utgivningsdatum…

Tack till Bonnier Carlsen för recensionsexemplaren!

Några andra som recenserat: Sagan om sagorna, Vargnatts bokhylla, Fantastiska berättelser

Finns att köpa på CDON (Mylingen, Bjäran), Adlibris (Mylingen, Bjäran), Bokus (Mylingen, Bjäran) eller lokala handlaren – eller så ställer ni er i kö på biblioteket!

4 reaktioner på ”PAX – Mylingen och PAX – Bjäran

  1. Känner samma här. Har varit sugen på att köra högläsning med för min åttaåring men är tveksam. De kanske är liiite i det läskigaste laget. Eller har jag fel?

   Gilla

   1. Jag hade gett dem nåt år till faktiskt, runt 10 är nog bra beroende på barnet – men då har ju fler delar kommit ut så det är kanske inte helt fel 🙂

    Du själv kommer att tycka ruskigt bra om dem, det garanterar jag!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s