Mysteriet i Skuggmyra

skuggmyra-mysteriet-i-skuggmyraFörfattare: Elsie Petrén

Beskrivning: ”Tim är tretton år och bor i den lilla staden Skuggmyra. Hans liv är för det mesta hyfsat problemfritt. Men så börjar hans kompisar Marvin och Valle bete sig konstigt. De viskar och kommer med märkliga undanflykter. En dag kan Tim inte låta bli att följa efter dem, och det är då han inser att de i sin tur skuggar en mystisk man. Men varför? Det visar sig snart att Tims kompisar hamnat i en farlig situation – en uppgörelse i en kriminell liga av något slag. Tim vill hjälpa dem och när läget blir hotfullt tar han sin bästa vän Selma till hjälp. Det blir en rafflande jakt på sanningen, en sanning som ska visa sig farligare än något av barnen kunnat ana. ”

Omdöme: Andas omslaget lite retro? Titeln? Jäpp, så är det också. Hela boken är lite retrodoftande (hade det inte pratats i mobiltelefoner kunde det här varit Kalle Blomkvist-varning på miljön). Det är en väldigt klassisk svensk ungdomsdeckare som är lite snäll, men samtidigt fartfylld och underhållande och håller läsaren intresserad. Det jag tycker är lite extra bra är växlandet mellan huvudpersonerna och deras tankar om hur deras vänskap sinsemellan påverkas av att hålla saker hemliga för varandra, och det är nåt som jag saknat lite i ungdomsböcker på sistone, just det här med hur de lite yngre killarna tänker om varandra. Det finns lite kärlek också, men det är mest en grund för kommande böcker i serien.

Jag gillar det här – jag skulle inte ha några problem att sätta den här boken i händerna på någon som gillar lite mysterier. Det är lätt att känna igen sig i miljöerna och relationerna mellan huvudpersonerna och det är korta och intensiva kapitel som ger mersmak. En lovande början på en serie för barn i mellanåldern skulle jag gissa.

Tack till B. Wahlströms för recensionsexemplaret!

Finns på CDON, Bokus, Adlibris, lokala handlaren eller biblioteket!

En reaktion på ”Mysteriet i Skuggmyra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s