#TBT 4/6

9789146183471Det inbyggda problemet med en TBT är ju att antalet möjliga böcker minskar för varje gång, det fylls ju inte på med böcker som lästes i barndomen av uppenbara skäl. Så det blir ju klurigare för varje gång, men skam den som ger sig.

Jag läste som bekant en hel del deckare för några år sedan, men i princip inga utländska sådana. Har fortfarande inte läst särskilt många sådana eftersom jag mer eller mindre lagt ner genren som sådan efter att ha sett Gone Girl. Men på den tiden var det annorlunda. Jag grävde där jag stod, så det blev mest om hobbykonstaplar i svenska småstäder. Förutom Läckberg som jag skrev om för ett tag sen så fastnade jag rätt mycket för Willy Josefsson. Inte för att han var särskilt mycket bättre än någon annan (men inte sämre heller för den delen) utan kanske främst för att han skrev om Ängelholm, den stad som ligger närmast byn jag växte upp i och som jag därför är väldigt bekant med. Just det här med att veta exakt var huvudpersonen befinner sig och vilka hus han går förbi eller var saker befinner sig i förhållande för varandra var en stor del av attraktionen och att para ihop lika delar hemlängtan och nostalgi med detektivarbete var nytt för mig. Jag misstänker att det är just den här typen av igenkänning som gör att varenda håla större än tre hus i en korsning har en deckarserie tillägnad sig. Folk gillar att känna igen sig helt enkelt (jag vill härmed lansera denna företeelse som fredags-taco-fenomenet).

Det kan så klart slå tillbaka också. Jag hade en kollega som fullkomligt HATADE allt som hade med Wallander att göra eftersom hon var uppvuxen i Ystad och absolut inte ville ”bli påmind om skiten”. Men alltså, för min del var det faktiskt mest trevligt att läsa om den f d polisen Martin Ohlsson och att han hämtade pizza på El Greco nere vid Vita Räck hemmavid och sånt där. Men varför Josefsson inte skrivit ett ord om vår främsta sevärdhet i Ängelholm, nämligen UFO-monumentet i skogspartiet som heter Sibirien är väl nästan att betrakta som tjänstefel?

img_5650

En reaktion på ”#TBT 4/6

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s