The Young World 1: Överlevarna

the-young-world-1-overlevarnaFörfattare: Chris Weitz

Beskrivning: ”Efter att en mystisk Sjukdom har tagit död på resten av befolkningen formar de unga överlevarna klaner i spillrorna av en förstörd civilisation. Jefferson, den motvilliga ledaren för Washington Square-klanen, och hans hemliga förälskelse Donna slåss för sin överlevnad mitt i kaoset. När en annan klanmedlem upptäcker en ledtråd till ett botemedel mot Sjukdomen ger sig fem tonåringar av på en roadtrip för att rädda mänskligheten. De hamnar i skottlossning med rivaliserande fiendegäng, tar sig igenom vildmarken i Central Park och ner i ruinerna av New Yorks tunnelbanesystem – och står till slut inför en sanning som de aldrig hade kunnat föreställa sig. ”

Omdöme: Ojoj, den här boken har legat så länge i min läshög (eller rent tekniskt, i iBooks) att den berömda mossan börjat växa. Men så satt jag på tåget hem från Dalarna och behövde nåt som var under 400 sidor och verkade hyfsat lättsmält och tjoff!

Det här är inte alltså på nåt sätt en ny bok, när jag googlade runt lite så ser jag att många av mina kära bloggande kollegor läste den för i slutet av förra året. Av omslag och beskrivning att döma så yes, det här är (ännu) en dystopi med ungdomar i huvudrollerna och som blir kära i varandra ungefär samtidigt som de skjuter på varandra med automatvapen. So far, inte mycket nytt alltså.

MEN…

Den här är ju kul! I stället för att tävla om vem som bäst personifierar en Cure-låt eller EXPLODERA av känslor så har huvudpersonerna en helt underbar galghumor och cynism som är härligt uppfriskande. Det slår mig faktiskt att det är nåt som saknas i de allra flesta dystopier jag läst. Nån gång måste ju folk skratta också, hur jävligt det än är. Dessutom utspelar ju den här sig i en väldigt nära framtid, så populärkulturella referenser är det gott om, och jag är ju som bekant väldigt svag för sånt.

Jag tycker att det är bra driv i den, det är tydliga karaktärer och även om berättarperspektivet skiftar är det aldrig så att jag tvekar om vem som är vem.

Jag är väldigt positivt överraskad. Del två kommer i höst och den kommer jag att vara betydligt snabbare med att läsa.

Andra som skrivit om boken: Bokhuset, Fiktiviteter, Jennies Boklista

Tack till B. Wahlströms för recensionsexemplaret!

Finns på CDON, Bokus, Adlibris, lokala handlaren eller biblioteket!

2 reaktioner på ”The Young World 1: Överlevarna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s