Den ökända historien om Frankie Landau-Banks

Omslag_Frankie.inddFörfattare: E. Lockhart

Beskrivning: ”Frankie Landau-Banks har förändrats under sommarlovet. När hon till hösten kommer tillbaka till sin internatskola blir hon tillsammans med den populära Matthew Livingston.

I Matthews sällskap får Frankie en ny social status och nya vänner, men hon träder också in i en värld full av hemligheter. Hon får nys om att Matthew är med i ett hemligt sällskap, ett sällskap där bara killar är välkomna.

Frankie vägrar låta sig nedvärderas på grund av sitt kön. Hon vet att Matthew ljuger och undanhåller saker för henne. I tysthet börjar hon därför smida planer för att visa att hon är smartare än killarna.”

Omdöme: Jag var mer än lovligt tveksam när det gällde den här boken. Dels så tyckte jag inte att E. Lockharts förra bok på Lavender Lit var fullt så bra som väldigt många andra tyckte, och dels så tyckte jag att ”hm, hur intressant kan den här vara för mig?”. Men sen bestämde jag mig för att ge boken en chans ändå och utmana mig själv lite, och med facit i hand var det ovanligt klokt för att vara mig. Sen ska det erkännas, det hjälpte faktiskt med en extremt lång titel – jag har som sagt nån sorts sjuklig fixering vid sånt.

”Frankie” visade sig nämligen vara en riktigt trevlig bekantskap, så till den grad att jag redan nu vill säga att den rekommenderas varmt, och jag tycker betydligt bättre om den här boken än ”Kanske är det allt du behöver veta” av samma författare.

”Frankie” är en varmare och mer humoristisk berättelse, samtidigt som den är både intelligent, tankeväckande och provocerande på samma gång. Huvudpersonen Frankie nöjer sig inte, hon vill vara med på samma villkor, och när det inte går ser hon till att ta saker och ting i egna händer för att vända uppochner på de tröttsamma strukturer som finns på internatskolan. Hon är på så vis ett föredöme och väldigt spännande som huvudkaraktär och själva historien är som gjord för diskussioner om könsroller och maktstrukturer och världen i allmänhet. Sånt kan så klart vara otroligt tråkigt att läsa om, men Lockhart använder som sagt både humor och intelligens och gör Frankie själv till en så charmig karaktär att det faktiskt fungerar betydligt bättre än vad man kan tro – det är blandningen som gör hela grejen. Boken kan faktiskt vara en riktig ögonöppnare för vissa – jag tycker själv att jag ändå har koll och förståelse även om jag är kille, men jag är också medveten om att jag kan vara rätt blind för strukturerna i samhället eftersom jag själv inte påverkas negativt av dem, så den här boken har faktiskt hjälpt mig att förtydliga detta än en gång! Och för de som aldrig ens reflekterat om detta är det så klart en ännu större ögonöppnare.

Om jag fick bestämma så skulle det här kunna vara en fantastiskt bra student- eller skolavslutningpresent, inte bara till tjejer, utan till varenda en därute så att vi kanske kunde komma nånstans med den här jämlikheten nån gång. (Och när kidsen läst ut boken så vore det väldigt trevligt om föräldrarna la ifrån sig småstadsdeckaren med den försupne opera-älskande kommissarien och läste den här istället. Just saying.)

Tre andra som skrivit om boken (det finns fler, google är din vän): Prickiga PaulaBeas bokhylla, Bokpandan

Tack till Lavender Lit för recensionsexemplaret!

Finns på CDON, Adlibris, Bokus, i bokhandeln eller på biblioteket!

12 reaktioner på ”Den ökända historien om Frankie Landau-Banks

   1. Om jag säger såhär: feber, halsont och hosta. Kunde inte sova. Har knappt sovit något inatt alls pga bara legat och hostat. Legitim anledning?

    Gilla

   2. Oh, det där känns igen, när jag hade samma fick jag ju sova sittande, annars var det ju kört. Det är helt klart legitim anledning.

    Gilla

 1. Jag har varit lite smygsugen på denna och även Lockharts ”Kanske Är Det Allt Du Behöver Veta” som du också nämner och som jag ännu inte läst. Tror kanske jag ska börja med denna, eftersom den verkar bättre. Tack för recensionen!

  Gilla

 2. Nu har jag inte läst boken men det första som slog mig var omslaget och efter att ha läst din recension av den så ställer jag mig än mer frågande till hur de resonerade angående omslaget, i och med att de bokstavligen har klippt av huvudet på henne. Känns inte som om någon tänkt där (pun intended)….

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s