Mistborn del 1: Sista riket

mistborn-sista-riketFörfattare: Brandon Sanderson

Beskrivning: ”I tusen år har aska fallit från himlen, inga blommor har blommat och täta dimmor har gjort nattens mörker fruktat. Det är en värld av lidande där den evige och odödlige Överstehärskaren styr genom ett antal aristokratiska familjer. Vanligt folk är dömda att leva i underkastelse och arbeta som slavar.

Men mitt i all hopplöshet dyker Kelsier upp, en överlevare från de hålor dit Överstehärskaren skickar dem som han dömt till döden. Kelsier har allomantiska förmågor – en rad magiska styrkor som nästan bara aristokratin besitter – och en plan om hämnd och frigörelse.

Samtidigt stryker Vin, en ung tjej som är medlem i ett tjuvgäng, runt på gatorna i huvudstaden. Även hon är allomantiker – men vet inte själv om det förrän Kelsier drar in henne i sina planer.

För att Kelsier och Vin ska lyckas störta Sista riket är det mycket som måste gå i lås. Inte minst måste Vin lära sig att bemästra sina allomantiska krafter…”

Omdöme: Som jag har väntat. Och väntat. Och väntat. Undrat när den här jäkla boken skulle komma ut på svenska och funderat på om jag helt enkelt skulle strunta i att läsa den på svenska och helt enkelt köpa hela klabbet på engelska eftersom ALLA och deras mostrar pratat om hur fantastisk denna Brandon Sanderson är. Det gick så långt att jag stod med tassarna i fast grepp om den engelska versionen sist jag var på Science Fiction-bokhandeln i Göteborg. Men jag köpte den inte då efter en lång argumentation med mig själv.

Men så till slut så trillade den ner, från en bil markerat med ”bred last”-skylt och en kran för att lyfta in boken i radhuset. Och var det värt väntan?

Jag måste säga att jag är rätt nöjd.

Sanderson har skapat en värld som är otroligt fascinerande, en sorts fantasy-vilda västern med magi och svärd och grejer, men ändå så att det känns så där skönt dammigt och med ett Morricone-tema som bakgrundsmusik precis vid rätt tillfälle. Hela allomanti-magigrejen är på samma gång rätt logisk, men ändå så att man undrar exakt hur nördig man måste vara för att komma på nåt liknande, och för en gångs skull är det helt ok att en fantasyförfattare försöker förklara hur magin fungerar.

Men en värld i all ära, en berättelse är inget utan ett bra karaktärsgalleri, och här får vi värsta Ocean’s Eleven-gänget i magiform. Jo, jag tycker att det är närmare det än Ringens brödraskap (jag är förresten killen som inte klarar av Hobbit-filmerna…) och det är faktiskt inte fy skam. Det är lite samma känsla över alltihop, blandat med lite Firefly. Huvudpersonerna Vin och Kelsier är väldigt väl beskrivna karaktärer med såväl brister som styrkor och det är svårt att inte sympatisera med dem båda under berättelsens gång. Övriga bifigurer är också minnesvärda, och inte minst Överstehärskaren själv vars dagboksanteckningar tecknar en väldigt intressant bild av honom innan han blir den värsta skurken sen Kejsare Palpatine i Star Wars.

Det är en bedrift att som författare trycka ur sig en bok på över 700 sidor och som ändå får läsaren att vilja läsa mer när boken är slut, men där har Sanderson lyckats väldigt väl. Det kanske inte är så att den omvänder en fantasy-hatare, där är den fortfarande alldeles för djupt rotad i sin tradition, men för alla oss som mer än gärna tar sig an den här typen av litteratur så hittar man faktiskt inte så mycket bättre på svenska just nu.

Tre andra som skrivit om boken: Bokentusiasten, Bokhuset, Fridas bokhylla

Tack till Modernista för recensionsexemplaret!

Finns på CDON, Adlibris, Bokus, i bokhandeln eller på biblioteket!

4 reaktioner på ”Mistborn del 1: Sista riket

  1. Men förutom just delen med rätt nöjd ( rätt nöjd?! ) så är du spot on. Väldigt väldigt bra sammanfattning om känslan boken gav mig också. Och karaktärerna är också spot on. Men jag gillar det. Det är annorlunda och ger en lite lättsammare tvist till den dystra omgivningen och intrigen. Det är ju ingen Hirka vi får direkt, men jag är helt nöjd ändå. Helt nöjd.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s