Maze Runner: I dödens stad

9789155261948Författare: James Dashner

Beskrivning: ”De har tagit ifrån Thomas allt: hans vanliga liv, hans minnen och nu hans enda vänner. Världen är full av kaos och han har skaffat sig övermäktiga motståndare. Men Thomas fiender vet inte att han har fler minnen av sitt tidigare liv än de tror. Han minns tillräckligt mycket för att veta att man har ljugit för honom. Tillräckligt mycket för att göra uppror.

Thomas överlevde labyrinten. Han överlevde vansinnets öken. Han är redo att ge vad som helst för att rädda sina vänner. Men sanningen kan vara det som slutligen krossar honom.”

Omdöme: ”I dödens stad” är alltså den avslutande delen i trilogin om Thomas och de andra sneakersfanatikerna. Dashner öser på med allt han har i form av actionsekvenser, tvära kast till höger och vänster, nya miljöer och karaktärer och väldigt få pauser egentligen. Det är som en litterär Michael Bay eller Tony Scott där man nästan inte ser skogen för alla explosioner och snabba klipp.

Lite så känner jag. Ja, det är kul med action. Ja, det är kul med nya saker. Men det blir lite på bekostnad av själva storyn och hjärtat i berättelsen. Och när Thomas hela tiden vacklar mellan Teresa och Brenda och det där pirret inte finns mellan någon av dem undrar jag också lite om det är värt besväret med en kärlekstriangel om den bara är så där halvljummen och avslagen. Nu vill jag definitivt inte ha nåt i Tahereh Mafi-stil, bevare mig väl,men liiite mer så att läsaren bryr sig hade faktiskt inte skadat. Däremot är ju hela boken och serien i allmänhet väldigt filmiskt skriven och många av scenerna kommer att se ruskigt imponerande ut när de filmas (jag vill nästan påstå att ajg föredrar filmatiseringen framför boken när det gäller första boken, och då gillade jag ändå boken skarpt). Så Dashner kan ändå sina saker, men jag hade önskat en lite tightare och bättre strukturerad bok som satt själva storyn i fokus. Men för en gångs skull gillade jag epilogen!

Tre andra som skrivit om boken: Beas bokhylla, Bokraden, Monstersteffa

Tack till Semic för recensionsexemplaret!

Finns på Adlibris, CDON, Bokus, lokala handlaren eller på biblioteket.

En reaktion på ”Maze Runner: I dödens stad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s