En liten bok om kärlek

en_liten_bok_om_karlek-stark_ulf-30383578-575689302-frntlFörfattare: Ulf Stark, illustrerad av Ida Björs.

Beskrivning: ”Mamma och pappa döpte mig till Fred. Men det hjälpte inte. Det blev krig i alla fall. Och pappa måste åka iväg och bevaka en gräns någonstans långt upp i norr. Mamma stickade vantar och strumpor så att han inte skulle frysa, för det var den kallaste vintern på evigheter.
Fred är kär i Elsa. Hon har burrigt hår och pratar i näsan. Och är bra på att bryta arm. En gång vann hon över Konrad som ansåg att han var starkast i klassen. Det är Elsa som gör Fred varm i den smällkalla vintern.”

Omdöme: Vi går lite utanför bekvämlighetszonen med den här. Det är en kapitelbok för något yngre publik än vad jag vanligtvis brukar ägna mig åt, men ibland är det värt att bredda sina horisonter lite. Det här är nämligen en bok som är tänkt för 6-9-åringar, men med ett ämne och tilltal som känns relevant för väldigt många fler. Krig som krig och saknaden av föräldrar som är iväg på saker där man inte vet vad som händer var inte bara relevant under andra världskriget, då den här boken utspelar sig. Det är bara att slå på nyheterna, eller hur? Men fokus ligger inte på någon historielektion, men det är ingen tillfällighet att den getts ut 70 år efter andra världskrigets slut.

Det fina med boken är tilltalet och Starks förmåga att blanda allvar och glädje, och även kärlek på så många olika sätt, såväl den mellan barn och föräldrar som den till den där i ens egen klass som gör att man blir ett babblande fån så fort blickarna möts.

Jag tycker också om Ida Björs illustrationer som känns väldigt klassiska men ändå helt rätt i sammanhanget och passar jättefint in i den här lilla, men hemskt charmiga boken som trots att det är juni kan bli en riktigt mysig bok att ta fram igen till jul.

Finns på CDON, Bokus, Adlibris, lokala handlaren eller biblioteket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s