Du är ett geni

du_ar_ett_geni-nielsen_susin-30364067-4164402656-frntlFörfattare: Susin Nielsen

Beskrivning: ”Trettonårige Stewart har just flyttat in hos sin pappas nya tjej och hennes dotter, Ashley. Stewarts mamma är död, och han försöker lära sig att leva med att hon är borta. Flytten blir allt annat än enkel.

Ashley tycker att Stewart är jättekonstig, särskilt då han ligger under sin mammas afghanska matta för att ”andas in hennes molekyler”. Och hon är väldigt stressad över att få sin tillvaro rubbad, speciellt av en töntig, begåvad nörd som Stewart. Till råga på allt ska de gå på samma skola, vilket är ungefär det pinsammaste Ashley kan tänka sig.”

Omdöme: Har ni sett ”About a boy”? Nu tänker jag nog mest på TV-serien som kom härom året och inte filmen som är lite äldre. Jag tänker mig Stewart som en sorts tvillingbrorsa till Marcus i About a boy. Alldeles för artig och snäll och socialt missanpassad för normal skolgång. För att dra ytterligare en filmreferens så är den nya styvsystern som klippt från Mean Girls och Clueless och de två funkar naturligtvis ungefär lika bra ihop som chokladsås på pizza. Men boken är nånstans i de där trakterna och härjar, en ganska snäll yngre tonårskomedi med lite allvar. Språkligt sett är det rappt och lättläst och kapitlen berättas ur de bådas perspektiv vilket fördjupar båda huvudpersonerna och ger en inblick i deras känsloliv. Det finns alltså en hel del sorgliga passager, inte minst när det gäller när det gäller att lära sig att leva med sorg, men även delar som är betydligt mer humoristiska.

Samtidigt är det en förutsägbar bok, den tar aldrig ut svängarna eller skickar in något oförutsett som gör att man reagerar lite extra. Jag känner också att vissa händelser i boken kanske är lite väl allvarliga i förhållande till övriga delar, men det är samtidigt saker som kan behöva diskuteras tillsammans med den tänkta läsaren, så det kan finnas en poäng i sig självt med detta. Däremot gillar jag att både omslaget och titeln inte är särskilt könsstereotypa, och att även innehållet och berättelsen känns som att den kan passa de flesta. Slutet är lite väl sött och tillrättalagt, men det är också en sådan sak som på nåt sätt ändå passar. Inte fantastisk läsning, men ändå inte tokigt alls.

Andra som recenserat boken: romeoandjuliet, Prickiga Paula

Finns på CDON, Adlibris, Bokus, lokala handlaren och biblioteket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s