Ensam på Mars

ensam-pa-marsFörfattare: Andy Weir

Beskrivning: ”Efter en misslyckad rymdexpedition lämnas Mark Watney ensam kvar på Mars. Hans besättning är övertygad om att han är död, men Mark Watney lever i alla fall för tillfället. Utan möjlighet att kunna kommunicera sin belägenhet med jorden inser han snart att han måste utnyttja alla sina kunskaper för att överleva. Utrustad med en stor portion skarpsinne, och en ännu större dos humor, ger sig Mark Watney i kast med att utmana den röda planetens ogästvänliga miljö med målet att en dag kunna återvända hem. ”

Omdöme: Jag är skitdålig på matte. Jag tragglade mig igenom Matte C på gymnasiet och fick nog godkänt bara för att läraren tyckte synd om mig och för att jag inte lågt riktigt lika långt ifrån gränsen mellan G och IG på de sista proven än i början av kursen. Jag är hyfsat kass på kemi också.

Så hade jag varit huvudperson i den här boken hade den varit ungefär lika tjock som en PIXI-bok. Det enda jag har gemensamt med den riktige huvudpersonen är en fullkomligt genuin avsmak för disco.

Som tur för hela världen handlar ”Ensam på Mars” ju inte om mig utan om extremt påhittige och multibegåvade Mark Watney istället. Han är dessutom sympatisk, har ett stort men lite tramsigt sinne för humor och svär mycket. Massor att gilla med andra ord och en riktigt underhållande huvudperson i en bok. Jag hoppade ju inte på det här tåget förrän jag såg trailen för den kommande filmen med Matt Damon i huvudrollen (yay!) men nu ser jag väldigt mycket fram emot att se den.

Weir lyckas att hålla en ENORM mängd tekno-babblande, kanske det mest teknik-fixerade jag nånsin läst, på en förvånansvärt lättläst och trovärdig nivå samtidigt som han lyckas bibehålla både spänning och momentum i själva berättelsen. Jag är ärligt förvånad över hur skickligt han skriver för att vara debutant eftersom det känns som en bok som krävt en ofantlig mängd research. Eller så ljuger han trovärdigt, vad vet jag.

De sista 75 sidorna är verkligen sidor som håller en i ett järngrepp tills man får slå ihop pärmarna. Faktum är att det är nåt av det mest nervpirrande jag läst på länge!

Så låt er inte avskräckas av omslaget eller titeln, det här är riktigt bra!

Andra som skrivit om den: Vår bokvärld, Bokföring enligt Monika, Bokhuset

Finns på CDON, Adlibris, Bokus, lokala handlaren och biblioteket (annars får ni kanske be snällt att de köper in den).

4 reaktioner på ”Ensam på Mars

  1. Jag är inte heller någon stjärna på vare sig matte eller kemi och brukar avsky när det är mycket sådant i böcker. Men det här är en riktigt bra bok. När jag läste de sista sidorna kunde jag knappt andas… 🙂

    Gilla

  2. Åh vad kul att du gillade den! Imponerande också är ju att han gav ut den själv på Amazon. Kolla på hans Google talk, klart intressant. I början är det rätt mycket raketforskning men sen är det kul att höra honom berätta om hur egenutgivningen gick till och hur intresset exploderade till den här enorma succén.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s