Kurragömma

9789129695274_200_kurragommaFörfattare: Petrus Dahlin

Beskrivning: ”Astrid och hennes mamma reser till Spanien för att vandra och för att få tid att umgås efter att pappan omkommit i en olycka. Men det blir inte alls som de tänkt sig. Mamman måste åka iväg ett dygn på en akut jobbgrej och Astrid övertalar henne att hon kan vara ensam kvar i deras hyrda hus. Det skulle hon aldrig ha gjort. Snart börjar det hända märkliga, skrämmande saker. Det är våta fotspår på terrassen, en vit hund dyker upp från ingenstans, mannen i affären säger: ”Spökena kommer att ta dig”.

Astrid får reda på att sjön hon badar i har en mörk historia. Egentligen är det en vattenreservoar som man anlagt ovanpå en by som man tömde på folk. Fast frågan är om man verkligen gjorde det. Astrid träffar på några barn i byn, de dyker upp överallt och vill leka kurragömma vid dammen. Till en början är de snälla, men snart börjar de bete sig väldigt underligt – vad är det de vill egentligen? Dessutom blir mamman kvar på jobbresan och telefonmottagningen i huset är i det närmaste obefintlig …”

Omdöme: Ah, den gamla stugan ute i skogen. Den mörka sjön i närheten. Obehagliga barn. De dystra och skumma människorna i byn som inte vill säga nåt utan istället råder en att åka därifrån. Den krypande aningen om att nåt är väldigt, väldigt fel.

Klassiska ingredienser, men de är klassiska av en anledning – för att det funkar. Speciellt om det är en vettig författare som står för berättandet.

Och jag gillar Petrus Dahlin sen tidigare. Jag gillade verkligen ”World of Voodoo”-serien som han skrivit ihop med Lars Johansson, och det här är också en rysare, fast för något yngre läsare. Dock inte särskilt mycket yngre skulle jag vilja tillägga, den här ÄR läskig på riktigt! Vete tusan om jag skulle satt den här i händerna på en 9-åring (den är klassad som 9-12), men får hoppas på att föräldrarna känner sina barn. Den är definitivt mer skräck än t ex PAX-böckerna.

Boken är skickligt berättad och Dahlin bygger upp stämningen i precis rätt takt med bra stegring av obehaget ju längre in i den ca 200 sidor tjocka boken som man kommer. Jag gillar förstapersonsperspektivet, även om jag kan känna att jag inte riktigt hade koll på att Astrid bara var 13, hon kändes äldre i sina tankar och uttryck.

Rekommenderas verkligen som skräckläsning under sommaren till rätt barn. Hamnar den hos fel barn kommer ni att få en unge som varken vill bada eller sova i sin egen säng längre…

Finns på CDON, Bokus, Adlibris, lokala handlaren eller biblioteket (som jag fick mitt exemplar ifrån)

6 reaktioner på ”Kurragömma

  1. Spännande att man kan tycka så olika. Jag har läst en hel del av Petrus Dahlin tidigare (plöjt Kalle Skavank-serien med barnen och läste Hjärtlös när den kom ut) och jag vet att han KAN skriva bra. Därför blir jag sjukt irriterad när jag märker vilket hafsverk det här är. Upplägget är orealistiskt (vem lämnar en 13-åring ensam i ett främmande land en vecka?). Karaktärerna är platta, eller jag menar karaktärEN, för det finns egentligen bara en person som historien kretsar kring. Ingen karaktärsutveckling, inget djup. Inga bikaraktärer. Ingen direkt miljöbeskrivning – jag får inte en bild av platsen där historien utspelar sig. Det är en spansk by bara, utan någon särskild identitet. Storyn är tunn. Det finns inga parallellhistorier eller sidospår, utan här tuffas det bara på i en enda (förutsägbar) riktning. Det känns som att detta är något författaren slängt ihop utan omsorg om hantverket, och det stör mig rejält. Jag vet att han kan betydligt bättre. Hjärtlös var riktigt spännande och otäck.

    Gilla

    1. Jag gillar den inte heller. Visst har den en viss skräckstämning, men berättelsen känns orealistisk och konstig. Riktigt märkligt blir det när huvudpersonen börjar slåss med spökena. Nej, det här är inte bra.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s