#TBT 25/6

Till att börja med får jag be om ursäkt för förvirringen. Jag hade schemalagt ett inlägg till igår, men lyckats sätta ett helt absurt dåligt klockslag, så jag har helt sonika flyttat det inlägget till imorgon, så får vi se om jag lyckats bättre. annars skyller jag på ålder och att det är väldigt mycket som snurrar just nu (bara roliga saker dock, don’t you worry).

Men så är ju det här med #TBT, eller Throwback Thursday. Normalt sett svamlar jag ju om nån gammal bok som jag har eller inte har läst, men idag tänkte jag svamla om nåt lite annorlunda, nämligen…

På midsommarafton läste jag om ”Farlig midsommar” av Tove Jansson. Det är för övrigt den första om läsningen jag gjort på VÄLDIGT länge, men det passade ju så bra och den går ju rätt fort att läsa. Men jag står väldigt mycket i valet och kvalet om huruvida jag ska recensera den, av flera olika orsaker.

Inte för att den inte är bra, för det är den ju. Väldigt mysig till och med. Men det tar på nåt sätt emot för mig att ge mig på att recensera en sån klassiker. Är det konstigt tycker ni? Är det egentligen nån skillnad, eller är det bara i mitt huvud. Jag har ju sett folk recensera t ex Krig och fred eller liknande litterära klassiker, men jag bävar lite faktiskt, utan att riktigt kunna motivera varför. Jag har ju faktiskt själv gett mig på både Doktor Glas och Hemsöborna som båda är klassisk litteratur, men jag vet inte om jag skulle göra det idag – däremot tycker jag ju inte att det är några problem att recensera en modernare bok…

Tänk själv att recensera t ex en Astrid Lindgren-bok. Går det ens? Man kan väl tycka att vissa av hennes böcker är bättre eller sämre, men går det egentligen att skriva en recension på Emil i Lönneberga eller Pippi och hur fasen gör man då? Finns det böcker som är ”orecenserbara” och i så fall varför? Varför inte? Eller är det just för att det handlar om klassiker?

Sånt där snurrar i min skalle just nu och jag skulle ÄLSKA att höra era tankar och funderingar i kommentarsfältet. On my signal, unleash hell.

2 reaktioner på ”#TBT 25/6

  1. Hm, jag ärkul faktiskt en sån som HAR recenserat Astrid Lindgren, och det är verkligen sjukt konstigt. Kan också känna ”gör det här verkligen någon som helst skillnad”. MEN tänker också att alla gillar ju inte allt, och om vi gillar samma böcker kan jag kmju få ett hum om vilka klassiker jag faktiskt kan skippa. Och dessutom ”Bröderna Lejonhjärta recension” och ”Mio min Mio recension” ligger båda på min topp tio-lista över vanligaste sökord som hittat till mig blogg. Så uppenbarligen finns det en efterfrågan på den typen av inlägg åtminstone… Och det som ändå är intressant med litteratur är ju att den alltid går att sätta in i nya (personliga och modernare) sammanhang och att det ju ändå är så… Vändbart eller vad jag ska säga. Om jag hade reccat en klassiker idag hade jag nog fokuserat på något sånt (alltså har ju svårt att veta ens vad jag ska göra av Stardust här… Men antar att det kommer upp något om den på måndag eller så).

    Gilla

  2. Jag tycker absolut du ska skriva om Farlig midsommar och andra klassiker! Men tänk helt enkelt bort ordet ”recension” när du skriver. För mig hänger det mest ihop med ”mottagande av nya böcker” och något som författare och bokintresserade nyfiket väntar på för att se vad det här kan tänkas vara för bok. Om du i stället tänker ”läsupplevelse” eller något sånt? Det är så många som redan känner till exempelvis Farlig midsommar, eller Astrid Lindgren och de där – men det de inte känner till är hur du tyckte om att läsa den. Vilka bitar i den gillar just du? Och det där tror jag ger många träffar på din blogg, eftersom det är många som läser just Farlig midsommar och Astrid Lindgren och RandomKändKlassiker, har egna förhållanden till dem och vill veta hur andra uppfattar dem.
    mvh /hon som fick total skrivkramp när hon skulle skriva om ”Mina drömmars stad”… (som sedan för övrigt är ett av de inlägg som har absolut högst besökstatistik på min blogg!)

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s