#TBT 2/7 – nere med gatan

PetterI said a hip, hop, the hippie, the hippie
To the hip hip-hop, and you don’t stop
The rock it to the bang-bang, boogie say ”up jump”
The boogie to the rhythm of the boogie, the beat

Jag gillar massor av hip hop, inte bara musik med män i kortbyxor som spelar elgitarr och skriker. Jag har gjort det länge, och gillar framför allt hip hop från tidigt 80-tal och 90-tal. Run D.M.C, EPMD, Eric B. and Rakim, N.W.A, Jay-Z och massor av andra. Det jag har svårare för är många av de moderna snubbarna (för det är en otroligt mansdominerad genre) och egentligen mycket av de rätt unkna texterna som finns. Men den finns också nåt otroligt vackert i hur riktigt skickliga rappare tänjer på språket, hittar metaforer och rim som är som gjorda för varandra men som är så där löjligt svåra att komma på. Det finns massor av sådana som är väl värda att lyssna på, fjärran från vad Lil’ Wayne och andra håller på med. Hip hopen är också en otroligt modern musikstil som i sina bästa stunder kan säga väldigt mycket om samhället vi lever i och den tidsanda som råder. 2000-talets punk stavas hip hop.
Därför var en av mina favoritböcker för nåt år sedan Petters bok ”16 Rader”, där han beskriver processerna kring ett antal av hans mer eller mindre kända låtar. Både hans största hits till lite mindre kända låtar, men som alla betyder väldigt mycket. Jag är lite nördig just med trivia om saker (måste till exempel alltid kolla IMDB om de filmer jag sett för att se om det står nåt kul) så en sådan bok är som gjuten för mig, speciellt som jag är ett fan av Petter sedan hans första skiva. Han skriver bland annat om att han faktiskt var en sådan där som inte gillade att läsa, men att hip hop-lyrik faktiskt hjälpte honom in i litteraturen, och det är ju hoppfullt om något. När nån refererar till ”Dvärgen” av Pär Lagerkvist i samma andetag som han pratar att köpa vinyl-12″ i New York så säger det ju ändå nåt, eller hur?
Det är en bok som är väl värd att läsa, speciellt samtidigt som man lyssnar på låtarna för att förstå både Petters musik lite bättre och genren i allmänhet. Det finns till och med en lärarhandledning till den

En reaktion på ”#TBT 2/7 – nere med gatan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s