Attentaten i Gallus

attentaten-i-gallusFörfattare: Eva Holmquist

Beskrivning: ”Matilda råkar drömförflytta sig till en värld där människorna lever som slavar åt ett bevingat folk som kallar sig gallus. Där måste kapten Fidesko i Gallus Flygvapen ta reda på vad som hänt med de slavar som försvunnit. Samtidigt får rövarpojken Sticke i uppdrag att spionera på slavarnas motståndsrörelse. Konflikten mellan människorna och gallus förvärras snabbt medan Matilda kämpar för att lyckas ta sig hem. Under tiden försvinner fler människor och det blir alltmer uppenbart att allt inte är som det först verkade.”

Omdöme: Jag var och lyssnade på Eva Holmquist på hennes föredrag under våra ”Kultur på Campus”-dagar här på jobbet och en tid senare trillade den här ner i inboxen. Tyvärr har det dröjt lite med läsningen, men den som väntar och allt det där…

”Attentaten i Gallus” är en fantasy riktad till lite yngre läsare, nånstans runt 10 år och uppåt men som jag ändå skulle rekommendera att ha en del läsvana med tanke på alla parallella berättelser och händelseförlopp. För att uppfatta diskussionen om historieförvanskning och slaveri så krävs det kanske också att läsaren kommit upp i åren, eller åtminstone att man har lite samtal under högläsningen.

Holmquist har skapat en väldigt säregen värld befolkad med en hel del varelser som inte återfinns i annan fantasy, som exempelvis de fågelliknande gallus eller skogsfolket (som jag tänker mig är lite lika en korsning av Spökplumpen och Swamp Thing). Som kattägare blir man ju lite glad över den pratande katten Tekel och kommer på sig själv att kasta ett eller annat misstänksamt öga på de egna pälsbollarna hemma i soffan – kanske mörkar de bara? Man kan ju alltid hoppas…

Överlag så är karaktärerna riktigt sympatiska med kapten Fidesko i spetsen, med rövarpojken Sticke tätt efter. Matilda blir jag inte riktigt klok på åldersmässigt vilket gör att jag får det lite svårt att se henne och de andra människorna framför mig och blir nåt som stör mig lite grann. Inte livsavgörande så klart, men lite som en litterär sten i skon.

Intrigen är spännande och bjuder på en hel del överraskningar under berättelsens gång och Holmquist lämnar flera öppningar för fortsatta äventyr i Gallus. I sådana fall skulle jag hoppas på fler illustrationer av den typ som finns lite här och var i boken. Det fungerar faktiskt jättebra i t ex PAX-böckerna och skulle absolut gå bra även här. Personligen är jag inte helt förtjust i omslaget men gillar själva tanken på att använda scener från boken som omslag, men jag vill se mer detaljer, mer action! I sin nuvarande form är det lite… tamt och inte alls så fantasifullt som innehållet!

Det sammanfattande omdömet är att Attentaten i Gallus inte alls är så tokig. Den börjar ”in medias res” och håller ett trevligt tempo boken igenom med karaktärer som är charmiga (jag gillar Sticke som sagt) och som dessutom har nånting som går att diskutera för både barn och vuxna. Och sen är den ju lokalproducerad också!

Andra som skrivit om boken: Bumbleby, Bokhuset, Midnatts ord

Tack till Eva för recensionsexemplaret!

Köp direkt från förlaget eller CDON, Adlibris, Bokus eller lokala handlare eller biblioteket!

En reaktion på ”Attentaten i Gallus

  1. Åh jag tyckte så mycket om den här. Dessutom växte den ännu mer efter en tid och nu är det faktiskt en av mina favoritböcker för barn/ungdomsåldern. Älskar Kapten Fidesko!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s