The Night Circus

the-night-circusFörfattare: Erin Morgenstern

Beskrivning: ”The circus arrives without warning. No announcements precede it. It is simply there, when yesterday it was not. The black sign, painted in white letters that hangs upon the gates, reads: Opens at Nightfall Closes at Dawn. As the sun disappears beyond the horizon, all over the tents small lights begin to flicker, as though the entirety of the circus is covered in particularly bright fireflies. When the tents are all aglow, sparkling against the night sky, the sign appears. Le Cirque des Reves, The Circus of Dreams. Now the circus is open. Now you may enter.”

Omdöme: Jag avskyr cirkusar nåt ofantligt. Jag kan inte förknippa cirkusar med nåt positivt överhuvudtaget. Jag tål dem inte.

Framför allt för att det finns clowner där. De bor där liksom. På cirkus. Fy tusan.

Så manegen var inte direkt krattad (höhöhö) för att jag skulle uppskatta lite drygt 500 sidor cirkusfantasy om man säger så.

Som tur är nämns det inte en enda clown i ”The Night Circus”. Tvärtom handlar den mer om magiker och trollkarlar och illusionister och för en kille som sitter och youtubear David Blaine eller för den delen svenska Brynolf och Ljung eller Charlie Caper hela kvällar så fungerar det naturligtvis oändligt mycket bättre.

Rent konkret: Jag tycker att ”The Night Circus” är…eh…magisk i brist på bättre ord. Fan-jäkla-tastiskt språk, i alla fall på engelska (jag har inte läst den svenska översättningen så jag kan inte jämföra) men jag önskar verkligen att man skulle kunna hoppa rätt in i sidorna och få vandra runt på cirkusen och titta in i de olika tälten och bara få UPPLEVA. Morgenstern lyckas skapa en stämning och ton i sitt språk som känns på pricken rätt och bokens struktur, som på sätt och vis påminner och själva cirkusen, är förvisso komplicerad i sin brutna kronologi och sina parallella berättelser, men det snickras ihop elegant på slutet så oroa er inte. Det löser sig. Det är ok att känna sig lite förvirrad, och det är nog också lite av poängen. Än en gång, det blir som en metafor för cirkusen i sig vilket säkert är tanken.

Ska man vara petig, så har Morgenstern en tendens att lägga större tyngd på miljöbeskrivning och mindre på karaktärer och händelser vilket gör att man kanske inte känner lika mycket för personerna och vad som händer dem som för cirkusen i sig. I slutet satt jag faktiskt och tänkte ”men CIRKUSEN DÅRÅ?!?!?” istället för att undra vad som skulle hända med personerna i den. Men faktum kvarstår, jag skulle kunna göra väldigt många smått osympatiska saker för att kunna få besöka cirkusen i verkligheten. Så pass bra tycker jag att boken är, och skulle inte vara förvånad om den åker upp på min topp tio när året är slut.

Bara de inte rekryterar clowner.

Andra som skrivit om boken: Bokentusiasten, Zellys bokblogg, En bok om dagen

Finns på CDON, Adlibris, Bokus, lokala handlaren eller biblioteket. (Boken finns som sagt även på svenska.)

5 reaktioner på ”The Night Circus

 1. Det är en fantastisk bok, men jag håller med dig om det här med karaktär kontra miljö. Kan ha med den allvetande berättaren att göra, att man inte kommer riktigt nära. Men att känna att cirkusen i sig själv är större, en typ av karaktär, var också läckert.

  Ska bli spännande att se vad de gör med filmen.

  Gilla

  1. Jo men precis. Det är cirkusen som blir den riktigt intressanta karaktären i boken. Celia och Marco får lugnt sätta sig längre bak i de billiga sätena.

   Gilla

 2. Jag älskade den här boken. Är såååååååå tacksam att man slapp clownerna, det finns inget gulligt, mysigt, charmigt etc med clowner. Usch ryser bara av tanken på dem, blä.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s