Top Ten Tuesday 21/7

Varför är det så mycket månad kvar i slutet av lönen? Jag fattar inte…

Veckans ämne är ju förvånansvärt bra för att vara en TTT på senare tid, så vi kastar oss raskt över detta, för här känner jag mig nästan lika inspirerad som Ernst på ett torp:

Ten Books That Celebrate Diversity/Diverse Characters (example: features minority/religious minority, socioeconomic diversity, disabled MC,  neurotypical character, LGBTQ etc etc.)

Den första som poppar upp i huvudet är Jag, En av David Levithan. Den prickar in hur många som helst av ovanstående punkter och är dessutom en för jäkla bra och intressant bok.

Nästa som ligger mig väldigt varmt om hjärtat är Patrik Lundbergs Gul utanpå. Det finns inte mängder av svenska böcker som handlar om asiater, och även om den inte är skönlitterär är det väldigt intressant och jag lovar, jag kan relatera till hur mycket som helst i den.

Ska vi fortsätta på samma tema så kan jag fortfarande inte sluta prata om Eleanor & Park av Rainbow Rowell, där kan vi prata både socioekonomisk utsatthet och etnicitet på samma gång och få en himla fin kärlekshistoria på köpet.

Jenny Jägerfeld skriver bra om psykisk ohälsa i Här ligger jag och blöder, som alltså inte bara har en av världens bästa inledningar, men verkligen dyker ner i det här med att ha en psykiskt sjuk förälder.

Hälsningar från havets botten av Christina Lindström recenserades här för inte särskilt länge sen, men en sak som var väldigt intressant var just hur lite betydelse Filles blandade härkomst (svensk-brasiliansk) hade för berättelsen, och det var något jag verkligen gillade.

Jag var inte helt såld när det gäller Gustaf Lingmarks Lina + Rymden = Tobbe, men det är en av få svenska böcker som jag läst som tar upp könsidentitet och bara det gör den intressant, eller hur?

Från seriernas värld så är egentligen allt med X-Men en metafor för utanförskap i allmänhet, sen står det en fritt att läsa in vad man vill, men där finns ju både religion och sexualitet med på olika sätt. Marvel har ju på senare tid t o m framgångsrikt lyckats lansera en muslimsk superhjältinna i form av Kamala Kahn (Ms. Marvel) och det är ett rätt ordentligt steg framåt även om serievärlden ibland är mer än lovligt efter när det gäller den här typen av diversitet.

En reaktion på ”Top Ten Tuesday 21/7

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s