Intervjun alla pratar om!

Ett av de senaste årens största genombrott i bloggosfären, mängder av skrikande fans, reklamerbjudanden – och helt plötsligt tystnad. Vad hände egentligen med David? Var är han? Vår reporter har försökt ta reda på detta genom en resa som tagit honom från de värmländska urskogarna till frikyrkor i djupaste Småland. Han har mött både isolerade urinvånare och kosmopoliter i sin strävan att försöka förstå och förklara. Det här är hans berättelse.

Det är mitt i natten. Trots att det är svensk högsommar lyser såväl värme som sommarkänsla med sin frånvaro. Istället är det mörkt, knappt femton plusgrader och alldeles tyst. Vi befinner oss i en liten men ytterst smakfullt inredd lyxlägenhet strax väster om Sveriges Jerusalem.

David halvligger i en soffa och stirrar fokuserat på en guldfärgad iPad. Vid sidan om honom ligger en av de berömda vildkatterna som ständigt syns i hans instagramflöde (ett av Sveriges mest kända sådana med följare från hela världen). Hela scenen utstrålar ett lugn, men det är inte svårt att ana den disciplin och målmedvetenhet som gjort David till en av de största. Någonsin.

Vi tar det från början.

Under 2014 och större delen av 2015 växte Davids lilla hobbyprojekt http://www.oarya.se från en oansenlig liten blogg till en av de absolut mest intressanta och läsvärda i sin genre. Tänk en bloggmotsvarighet till Avicii så förstår ni. Den innebar förnyelse, nytt blod i en genre som ofta kritiserats för att vara alldeles för ointressant för att granskas kritiskt. Han sågs som en ny kraft och uppmärksammades på allt fler arenor för varje dag.

Men så en dag – tystnad.

Inte ett nytt meddelande. Inte en kommentar.

Tystnad.

Vad var det som hände?

Teorierna är många. Det finns forumtrådar som är så långa och som fylls på så snabbt med nya kommentarer att det inte finns en enda levande människa som läst igenom alla. Det finns fler konspirationsteorier på youtube än det finns kattvideos där. Hashtaggen har varit den längst trendande sedan Twitter startade. De vanligaste teorierna är i skrivande stund:

David har gett upp alla sina ägodelar och flyttat till ett avlägset kloster i Kina för att bli shaolin-munk.

David är egentligen ett täcknamn för en representant för en familj vars historia sträcker sig tillbaka till den minoiska kulturens storhetstid och som varit närvarande vid de största framstegen i mänsklighetens historia.

David har uppnått Nirvana.

Inget av detta verkar stämma enligt mina efterforskningar (framförallt inte det första påståendet). Istället ligger han i soffan framför mig och läser om att anlägga en köksträdgård.

”Jag har semester” säger David när jag frågar. ”Det var aldrig meningen att jag skulle tystna, men det var så skönt att vara ledig.”

Det här med köksträdgård kräver dock en förklaring. Det visar sig att David och hans flickvän sedan många år efter en lång tids letande hittat ett hus, och köpt. ”Som Zlatan, POW! När det stämde så var det inget att snacka om. Bara att skriva under. Det där pappret med autograf är värt mycket pengar.” säger David med ett leende samtidigt som han stryker den eleganta katten över ryggen.

Så därför ägnas mängder med tid åt att söka information. Om tillbyggnader. Om trädgårdsanläggning. David drar sig till minnes: ”En gång satt jag i timmar och läste om grusgångar. När solen började gå upp insåg jag att jag nog suttit en stund.”

Samma sak gäller bilar. Från att ha varit ointresserad har David nu läst så mycket att han kan prata bilmodeller och hästkrafter till den grad att det pratas om att han kanske kommer att ta över Top Gear. För snart ska bilparken kompletteras. Med vad är dock inte bestämt.

Men vad innebär det här för oarya.se och alla fans? Innebär det här ett slut? Världen håller andan.

När jag väl tar mod till mig och till slut ställer frågan vågar jag knappt själv höra svaret. Men när jag hör det känns allting bra igen:

”Snart! Snart börjar postandet som vanligt igen, om någon vecka eller två. Såväl nya och gamla fans kommer att bli nöjda, det lovar jag!”

Som en fan av David och hans verk kan jag inte känna något annat än lättnad igen.

8 reaktioner på ”Intervjun alla pratar om!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s