Armada

armadaFörfattare: Ernest Cline

Beskrivning: ”It’s just another day of high school for Zack Lightman. He’s day dreaming through another boring math class, with just one more month to go until graduation and freedom-if he can make it that long without getting suspended again. Then he glances out his classroom window and spots the flying saucer. At first, Zack thinks he’s going crazy. A minute later, he’s sure of it. Because the UFO he’s staring at is straight out of the video game he plays every night, a hugely popular online flight simulator called Armada – in which gamers just happen to be protecting the earth from alien invaders. But what Zack’s seeing is all too real. And his skills – as well as those of millions of gamers across the world-are going to be needed to save the earth from what’s about to befall it. Yet even as he and his new comrades scramble to prepare for the alien onslaught, Zack can’t help thinking of all the science-fiction books, TV shows, and movies he grew up reading and watching, and wonder: Doesn’t something about this scenario seem a little too…familiar?”

Omdöme: Det står mer och mer klart för mig att om det är nån författare som jag skulle vilja hänga med så är det Ernest Cline. Vi skulle kunna sitta i hans källare, dricka läskeblask och spela datorspel eller kolla på film och han kunde få guida mig igenom 70-talsrocken. Varför då, frågar ni? Jo, eftersom båda hans böcker (”Ready Player One” och ”Armada”) har varit sprängfyllda med popkulturella referenser till just spel, film, sci-fi, ja ni vet, allt gött liksom.

Till skillnad från ”Ready Player One” så utspelar sig inte ”Armada” i nån futuristisk dystopi, utan vår egen lilla halvtråkiga värld, där vår hjälte Zack alltså sitter och nöter MMOFPS:et Armada , vilket närmast påminner och existerande spel som Planetside 2 eller Destiny, eller för den delen Battlefield, som är den lilla kontakt jag själv har haft med den typen av spelande. (Jag slutade för övrigt att spela eftersom allt motstånd man möter är kids med reflexer snabbare än Red Bull-dopade hamstrar = jag dör hela tiden.)

Det visar sig snart att aliens existerar, och att Armada och liknande spel och populärkulturella företeelser har varit en medveten strategi för att förbereda mänskligheten inför en kommande invasion.

Tycker ni att det påminner lite om ”Ender’s Game”?. Ja, det gör det också. Som om man mosar ihop den och ”Men in Black” och ovan nämnda spel och lite ”Guardians of the Galaxy” och.. och… och….

Typ så. Är man inte en sån som vill planlägga sina semester så att man kan åka på San Diego Comic Con är det här kanske inte helt rätt bok. Jag kan själv tycka att den är rätt lik ”Ready Player One” och på gränsen till överfull med alla referenser som Cline ska ha in hela tiden samtidigt som den är rätt förutsägbar. Eller säger jag så bara för att jag sett samma filmer som Cline? Aaargh!

Men visst, jag läste ut boken på två sittningar, så den tilltalade mig uppenbarligen ändå väldigt mycket. Kommer jag att läsa den oundvikliga uppföljaren? Kommer jag att sänka förväntningarna? Absolut.

Finns att köpa på CDON, Adlibris, Bokus, och förhoppningsvis lokala handlaren. Eller skrik på närmsta bibliotekarie!

En reaktion på ”Armada

  1. Måste läsa Ready player one så småningom, både den och den här verkar helt i min smak. Den här har dock ett fruktansvärt fult omslag. Och ja, det spelar roll. 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s