Top Ten Tuesday – 25/8 – Kurslitteratur, eller hur?

LÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖN!!!!!!!!!!!

Så fick jag det sagt.

För nytillkomna läsare så är Top Ten Tuesday en återkommande programpunkt varje tisdag (duh!) här på oarya.se. Den anordnas av bloggen The Broke and the Bookish och handlar om ett givet ämne, vilket kan variera enormt mycket. Sök i arkivet om ni är intresserade av vad det kan ha handlat om tidigare. Den här veckans ämne är:

Ten Books That Would Be On Your Syllabus If You Taught X 101 (examples: YA fantasy 101, feminist literature 101, magic in YA 101, classic YA lit 101, world-building 101)

en ständig fråga som dyker upp är: Jag vill läsa lite mer serier, vad ska jag läsa? Då har jag ett antal förslag som alltså passar in på veckans tema:

Elfquest – kanske en av de bästa fantasyberättelserna någonsin. Underbart tecknad, fantastisk ton, och går rätt in i hjärtat på en. Kan inte rekommenderas nog!

Y: The last man – Yorrick vaknar upp en dag som den siste mannen i världen (om man inte räknar hans apa Ampersand). Som gjord för TV, men väldigt spännande och välskriven serie väl värd sin tid.

Bone – kan man blanda fantasy och humor med figurer som ser ut som nåt ur Kalle anka? Jeff Brown försökte och lyckades alldeles utmärkt. Varning för samlingsvolymen dock – den är tung som en elefantbaby!

Sandman – Neil Gaiman. Det räcker så – då vet ni om ni ska läsa eller inte. Kanske lite svårare att läsa, men SÅ värd besväret.

Theo: Mumiens blod – Det svenska bidraget på listan. Underskattat men väldigt väldigt bra. Vem har inte saknat urban fantasy i Stockholm med en björn i huvudrollen? Som tur är finns Theo.

Persepolis – För den som faktiskt behöver inse att kvinnor i Iran faktiskt också är människor (det finns såna som inte fattat det än, tragiskt nog) och för den som bara vill läsa en fantastiskt bra och intressant kvinnoskildring.

Maus – Tragiskt men så otroligt bra om judeförföljelserna under andra världskriget. Borde vara obligatorisk läsning.

Scott Pilgrim – Har ni sett filmen? Serien är ännu bättre.

Tintin – äh, ni vet. Bra grejer.

Pride of Baghdad – Den här är lite löst baserad på en berättelse om lejon som rymde från Bagdad Zoo under kriget. Det här är inte Lejonkungen, bara så ni vet.

Och inte en superhjälte så långt ögat når.

5 reaktioner på ”Top Ten Tuesday – 25/8 – Kurslitteratur, eller hur?

  1. Åh, jag tror jag har två Theo-böcker hemma men har skjutit och skjutit och skjutit på att läsa. Men om du säger att de är bra så kanske jag ska ta och prioritera dem! 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s