När hundarna kommer

nar-hundarna-kommerFörfattare: Jessica Scheifauer

Beskrivning: ”Den här sommaren älskar Ester och Isak varandra vettlöst. Den här sommaren kommer deras kärlekshistoria att solkas, falla sönder och återuppstå. Den här sommaren misshandlas en ung pojke till döds vid en stilla insjö. Och Isaks lillebror var där när det hände. Jessica Schiefauers roman är en förtätad och aktuell berättelse om kärlek, besatthet och om våld.

Ester och Isak. Isak och Ester. Två unga människor i ett litet samhälle i Sverige. Småstadstristessen den här våren löper sida vid sida med de nynazistiska strömningar som blir allt synligare: Ett hakkors i svart bläck på mattebokens pärm, en torshammare om halsen, skrålande fyllesång om fosterlandet på festerna. När Ester och Isak en vårkylig kväll möts på en av festerna vid sjön förändrar de varandra. Deras förälskelse väcker dem till liv. Ester sover allt oftare över i Isaks pojkrum, äter frukostmackorna vid hans köksbord. Isak har en lillebror som heter Anton.Och det här är berättelsen om Esters och Isaks stora kärlek. Och det är berättelsen om när Anton tog en annan människas liv.”

Omdöme: När jag gick i högstadiet så var det precis som i boken. Folk började ha tors-hammare runt halsen (”det är inte rasistiskt, det är en gammal vikinga-symbol” bla bla bla var ursäkten), folk som inte alls hade Måns Zelmerlöw eller Danny Saucedo som modeförebilder hade på sig bombarjackor, kängorna snörades hela vägen upp och samma personer försökte spela Ultima Thule och Pluton Svea i cafeterian varje rast.

Det var en rätt usel tid att ha en utländsk förälder och bo på skånska landsbygden helt enkelt.

Jag var lyckligtvis aldrig särskilt drabbad i jämförelse, mest för att jag och en av killarna i det gänget båda gillade datorspel och Iron Maiden så jag klarade mig rätt bra ändå. Samhället i allmänhet var rätt dystert dock, ungefär lika illa som år 2015.

Det är därför den här boken är så aktuell, men det är också anledningen till att jag mådde så pass dåligt av boken att jag var tvungen att slalomläsa för första gången på flera år.

”När hundarna kommer” är dock en väldigt bra bok om ett väldigt allvarligt ämne, men Schiefauer angriper sitt ämne från en lite annorlunda vinkel, nämligen från de närståendes sida, inte förövarens, ett grepp som jag tycker fungerar alldeles utmärkt. Ester och Isaks förhållande präglas enormt av vad lillebror Anton gjort och deras förälskelse blir nästan destruktiv. Samtidigt skildras det väldigt närgånget och trovärdigt, och föräldrarna porträtteras också väldigt väl för ovanlighetens skull i en ungdomsbok.

Även om det är en tung bok att läsa så är det här definitivt en av årets böcker som absolut borde köpas i klassrumsuppsättningar och delas ut och samtalas om. För allas skull.

Finns på Adlibris, CDON, Bokus, hos bokhandeln eller på biblioteket.

6 reaktioner på ”När hundarna kommer

  1. Kan bara hålla med, den är väldigt tung och påminner mig mer om hur det var de där åren (och hur pendeln svängt och vi är tillbaka där), i ett sånt där litet samhälle som jag bodde i, än vad jag egentligen skulle vilja. Det är en mycket stark bok som jag önskar att många läser, trots och på grund av att en mår så dåligt av den.

    Gilla

  2. Alltså, jag började läsa den men gillade inte riktigt språket. Så jag lade ner efter några sidor bara och där har den blivit liggande eftersom jag är rädd för att INTE bli berörd. Jag har händelsen i klart minne och fortfarande är det en av de hemskaste händelser jag kan komma ihåg nyhetsmässigt från Sverige. Och jag skulle avsky om man på något sätt försöker att ”lätta upp” det, men så är alltså inte fallet?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s