Djupa Ro

djupa-roFörfattare: Lisa Bjärbo

Beskrivning: ”I det lilla småländska samhället Ingelstad hittas nittonåriga Jonathan död. Det är mitt i sommaren, och hans kropp ligger livlös vid Djupa Ro. När beskedet når de närmsta fyra vännerna återvänder de en efter en till sin barndomsort, och samlas igen för första gången på nästan ett år. På pappret är det för att gå på begravningen. Men egentligen handlar det nog minst lika mycket om att överleva.

David, Tove, Ludde, Paula och Jonathan har alla vuxit upp här. På en plats där alla känner alla har de sett varandra spela fotboll, hångla och halsa folköl på badplatsen. De har sett varandra längta bort, och de har sett varandra stanna kvar. Ändå finns det så mycket de aldrig delat. Så mycket de aldrig pratat om.

Och ryktena färdas snabbt här. Det är mycket som är svårt att ta in. Jonathan drunknade. Han fastnade under bryggan och kom inte loss. Vad skulle han ens bada för? Ensam? Mitt i natten?”

Omdöme: Egentligen är det här kanske inte en bok som handlar om en David, utan snarare en Johan. Min bror Johan hade nämligen en klasskamrat som tog livet av sig i nionde klass. Otroligt tragiskt, men också någonting som det pratades enormt mycket om i en så liten ort som jag kommer ifrån. Speciellt när det handlade om en kille som på ytan faktiskt verkade ha så gott som allt – bra ställt, duktig på sport och i skolan, söt flickvän. Ni vet. En sån som många kände och ännu fler kände till. Jag hade så klart också träffat honom flera gånger på barnkalas och liknande och i skolan.

Uppenbarligen mådde han rätt dåligt under ytan.

Djupa Ro påminner mig starkt om den tiden då det tändes ljus och hölls minnesstund i skolan (jag gick på gymnasiet då inne i stan, men vi var många där som kom från byn) och skolprästen hade extra mottagningar. Jag är säker på att Johan skulle kunna relatera till ungefär 95% av den här boken. Jag ska faktiskt kolla det med honom nån gång.

Det är så himla svårt att förstå den här typen av psykisk ohälsa, och kanske ännu svårare att fånga upp, men det är också därför sådana här böcker behövs.

Vi kan dessutom säga så här – det enda jag läst av Lisa Bjärbo innan är ”Vi måste sluta ses på det här sättet” och den minnesgoda bloggläsaren kommer kanske ihåg att jag inte gillade den särskilt mycket. Därför var förväntningarna lite lägre den här gången. Det misstaget kommer inte att upprepas.

Det här är nämligen min kandidat till årets bästa svenska ungdomsbok – det finns inget jag läst av en svensk författare i år, och knappt någon utländsk heller som jag tyckt så pass mycket om. Språket är fenomenalt, karaktärsbeskrivningarna och karaktärsutvecklingen är precis så som jag vill att det ska se ut, och själva tyngden och trovärdigheten känns klockren för mig. Vissa har påpekat att jag är en sucker för små ensembler och kammarspel och här får jag ju exakt det jag tycker om, trots min omtalade fäbless för ninjas och svärd.

Det har pratats en del om att en av årets trender är böcker som handlar om psykisk ohälsa, och det här är absolut en av de viktigare. På samma sätt som Jessica Schiefauers ”När hundarna kommer” så handlar den inte lika mycket om själva akten eller dådet, utan snarare mer om de som lämnas kvar eller står bredvid, och jag kan inte annat än att ge mina varmaste rekommendationer att ALLA borde läsa Djupa Ro. Helst omedelbart.

Tack till Rabén och Sjögren för recensionsexemplaret!

Finns på CDON, Adlibris, Bokus, bokhandeln eller biblioteket!

4 reaktioner på ”Djupa Ro

  1. Först tänkte jag eh va? Årets bästa ungdomsbok? Det är ju När hundarna kommer! Men sen såg jag att du hade läst den och förstår då ännu mindre kommentaren? Men aja 😉 Men jag tycker också att Bjärbos är oerhört bra! Kanske särskilt med tanke på att jag är uppvuxen i Smålands mörkaste skogar 😉

    Gilla

    1. Jag gillade Schiefauers bok, men jag tycker på riktigt bättre om Djupa Ro. Hundarna är kanske en viktigare bok år 2015, men jag tyckte bara bättre om den andra 🙂

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s