Lite publikmedverkan

Igår när jag körde hem från jobbet fick jag nästan svänga av på en rastplats. Jag lyssnade nämligen på Rasmus lär sig Sverige på P3 och just igår handlade det väldigt mycket om dialekter. Jag har ju själv skånskan i botten men eftersom jag bott så pass länge i Västergötland och nu på gränsen till Småland så har jag ju tappat väldigt mycket dialekt. Däremot uppskattar jag ju dialekter nåt ofantligt – jag smälter när jag hör nån prata norrländska till exempel.

Sen finns det ju två dialekter som är lite så där extra underbara, och det är ju värmländskan men framförallt den UNDERBARA östgötskan. Och det är där nånstans jag nästan fick parkera bilen. Igår körde de nämligen ett inslag när en kille på redanktionen skulle förklara strängteori och relativitetsteorin på grov östgötska, och det är allvarligt talat så fruktansvärt roligt. Jag skrattade så att jag grät. Sån är jag.

Men just därför skulle det faktiskt, så här på en grå torsdag, vara lite roligt om ni kunde berätta lite om er själva i kommentarsfältet – vilka ni är, hur ni hittade hit och framförallt, vilken dialekt och vilket favoritord ni har på dialekten? Jag vet ju att ni sitter lite runtom, både på Åland och i Åmål så lite blandade svar borde det kunna bli, eller hur?

10 reaktioner på ”Lite publikmedverkan

 1. Nu förstår jag varför du gillar mina böcker! Jag bodde mina första år i Valdermarsvik i Östergötland, där man säger saker som ”Schäle häle” (”Skapligt härligt”), och sedan har jag levt 30+ år i Sundsvall, som ju klassas som Norrland iaf av folk söder om Dalälven (de ”riktiga” norrlänningarna håller inte med).

  Spännande nog har östgötskan och ”sönnsvallsmåle” samma förkärlek för grova ”Ö”-n och det väldigt ”långt ner i halsen”-aktiga sche-ljudet (Lyssna på Lars Winnerbäck när han sjunger ”schÖrÖvarschepp” och hitta ett ställe där han glömde att slipa bort sitt Linköpingsmål). Favoritmeningen på mitt mål är ”Dä ä broschan som ä proschektledare för dä där proschetä.” Eller möjligtvis ”Alla småa hundar ä dömm i hövve.” (Vi tar bort pluraländelsen på adjektiv, och byter u mot ö utan att tveka….)

  (Parantes, min allra första bok, den kraftigt pretto-aktiga ”Natt utan ängel” utspelar sig delvis utanför Sundsvall, och där finns det en passage just om dialekt, med ett försök att härma vårt ”vackra” mål.)

  Till dig hittade jag genom Bokhuset, och blev fast rätt fort. Gillar att du ogillar samma böcker som jag, det gör det lättare att lita på hyllningarna. Kommer att införskaffa ”Jag, Earl och tjejen som dör” som min senaste följd av dina recensioner.

  Gilla

  1. Ah, att förenas genom sitt ogillande, det är så att man får en tår i ögat! Väldigt intressant med grammatiken där, jag är ju en stor Frdrik Lindström-fan så det där är ju precis sånt jag går igång på. Skulle så hemskt gärna vilja kunna härma östgötskan men jag kan helt enkelt inte få fram de rätta ljuden.

   Gilla

   1. Ogillande är lika viktigt som gillande! 🙂 Alla kan hylla, men att veta varför något suger, det kräver mer.

    Jag är usel på att härma dialekter, kan inte ens göra en halvbra östgötska, men om jag träffar en östgöte dröjer det inte länge innan jag börjar prata så. Gäller för en del andra av de ”sjungigaste” dialekterna där i stråket Gotland – Östra götaland – Värmaland – Dalarna också. Lite pinsamt tycker jag att det är… 🙂

    (Älskar btw när Fredrik kan avgöra var folk bott på dialekten. Har en utmärkt kandidat för det, en bekant som är född i Trollhättan, bott i Leksand och nu är Sundsvallsbo… det låter minst sagt splittrat!)

    Gilla

 2. Alltså du vet ju redan hur jag pratar, och råkar dessutom ha världens tråkigaste dialekt (förutom vissa småländska uttal från Visingsö-somrarna. Tex säger jag fortfarande lagård med kort a istället för laaaaaagård som alla andra jag känner hör gör) så tänker istället skriva mitt bästa dialektala ord! Försöker nämligen anamma så många jag kan och båda hia (från en oskarshamnskompis) och skringlig (från ett skolarbete om jönköpingsdialekt i gymnasiet) är ord som kan hittas i mitt vokabulär. Men, det bästa: GRETT. Jamtska, kommer från sommaren jag bodde i Östersund, och smakar så gott i munnen om en säger det några gånger. Grett. Alltså som i ”okej så gör vi”. Plus är så bra avslut. Liksom grett = Punkt. Fast en bra punkt.

  Gilla

  1. Kalla mig konstig, men när jag lyssnat på dina videobloggar så har jag tänkt att jag inte tycker att du har den där typiska stockholmsdialekten som t ex mina kusiner har. Eller har de en väldigt speciell Enskede-dialekt?

   Gilla

   1. Alltså olika delar av Stockholm pratar ju olika. Lyssna på tex Sandra Beijer som är uppvuxen inne i stan och pratar rätt annorlunda än mig. Sen är det ju rätt olika med både Bromma, Lidingö och Tyresö. Enskede har jag aldrig tänkt på, men så är det säkert. Funderar dock också på om det är en klassfråga? Min bästa kompis som har en pappa som är politiker (från Helsingborg, han pratar helt obegripligt) och är därmed väldigt mycket rikare (jämfört med mina föräldrar som är barnskötare/rörmokare) men vi har rent geografiskt vuxit upp på samma ställe, men hon pratat mer åt Lidingö-hållet än jag gör. Men jag tror att i Huddinge/Tullinge/Tumba där jag är uppvuxen smälter jag nog in ganska bra. Har alltid dock betonar vissa grejer lite annorlunda som folk gjort sig lustiga över (NYår tex, istället få nyår). Men det är småsaker bara. Alltså satsradningen och grammatiken i den här kommentaren… Skyller på febern.

    Gilla

 3. Jag har ju tappat min dialekt, och det är jag så himla ledsen för. Jag är ju östgöte, född i Norrköping, och med östgötar till släktingar på alla möjliga håll. Men vi flyttade till Kalmar när jag var 3, och när jag började skolan vid 7 års ålder så retade mina klasskamrater mig för mina öööö på bredaste Norrköpingska. Så jag slutade helt enkelt prata dialekt, och har aldrig kunnat börja igen. Så nej, pratar inte kalmaritiska/småländska trots mina 18 uppväxtår där, och inte heller skånska trots att jag bott i Skåne hela mitt vuxna liv.
  Skånskan har ju många underbara egna ord som jag använder (fast utan att kunna säga dem på skånska liksom). Ett bra ord är ”nimm”, som i ”praktisk”, fast det borde du ju själv använda?
  Jag minns inte hur jag hittade din blogg – kan möjligen ha varit en bokbloggsjerka när du var relativt nystartad. Men här hänger jag kvar! Tycker inte alltid som du – men gillar din humor!

  Gilla

  1. Tänk att kunna prata som nån från Åtvidaberg… Jag använder faktiskt inte ”nimm”, mest pga ingen här förstår det. Däremot har jag inte ”isär” nånting, jag ”har sönder” som det heter i mina hemtrakter.

   Gilla

 4. Jag hittade hit genom mitt febrila letande efter något som liknade Hungerspelen. Jag irrade mig ut på google och landade här så småningom.

  För att vara helt ärlig är jag totalt kass på dialekter, av det enkla faktum att jag är stockholmare. Allt utanför 08 ( även en del inuti men längst ute i kanterna ) är bonnigt. Så jag vet inte hur olika dialekter låter. Eller jag vet ju det nu, som extra vuxen. Men jag har inte riktigt hunnit ikapp efter min egouppväxt, så jag lär mig lite mer varje dag.

  Tex att ålänningar inte låter som mumintroll. De låter som svenskar, mestadels.
  Dessutom har de snurrat till vissa ord, säkert på rent jävelskap bara för att krångla till saker för oss nyålänningar. Pannkaka till exempel. Det är enligt ålänningar en ugnspannkaka. Plättar för dem är det vi kallar pannkakor. Vad de kallar faktiska plättar ( de små ) vet jag inte, kanske plättar det också? Oerhört förvirrande och har lett till otaliga diskussioner på fb.

  Maken retas dock fortfarande för min utpräglade stockholmska. Av någon anledning har den inte minskat alls trots att jag flyttade därifrån för nästan 12 år sedan, snarare blivit än mer utpräglad. Jag uttalar tex dörr och mörker som durr och murker. Fasligt roligt tydligen. 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s