Kungadottern – Sagan om Turid

kungadottern-stns_elisabeth-33245224-frntlFörfattare: Elisabeth Östnäs

Beskrivning: ”Turids värld är en hård vikingavärld. Den vintern då svälten slår hårt mot den lilla byn ställs allt på sin spets. Turid behöver använda de krafter hon har för att överleva och även krafter som hon ännu inte lyckats bemästra! ”Jag vill inte gifta mig. Jag vill lära mig att skriva. Jag vill se andra platser. Mer än den här lilla byn. Far är gammal nu och jag vet att jag ska bli drottning efter honom. Min fostermor vill att jag ska bli en völva, en spåkvinna, som hon. Men jag vill inte! Jag vill leka ett tag till, med Sten, med Njord. Jag vill att allt ska vara som förut.”  ”

Omdöme: Jag blir väldigt imponerad av Östnäs detaljrikedom och förmåga att trovärdigt gestalta vikingalivet. Det är uppenbart att det lags ner väldigt mycket tid och energi på att göra noggranna efterforskningar för att kunna beskriva Turids värld så trovärdigt som möjligt ur flera olika aspekter – allt från religionens betydelse till hur hushållet sköts. Östnäs visar upp en vikingavärld som lägger minst lika stor vikt vid att få mat på bordet som att åka på resor till länder långt bort.

Turid är också en karaktär som får ta stort ansvar tidigt i berättelsen och känns inte som den tonåring hon faktiskt är utan som en ung människa som står med ena foten i vuxenvärlden och den andra i tonåren.

Dock har jag ett par problem med den här boken, och de är tyvärr ganska allvarliga sådana. Det första är omslaget – det är inte så att det är fult eller dåligt formgivet, men det matchar inte innehållet eller målgruppen för boken på ett bra sätt. Så här är det nämligen: ”Kungadottern” är på sina stället blodig. Riktigt blodig. ”Game of Thrones”-blodig. Samtidigt är den som tidigare nämnts väldigt vuxen i sitt tema vilket gör att den borde hamna i 12-15-kategorin, men omslaget känns… lite mer 9-12. Det blir lite upp till lärare eller bibliotekarier att marknadsföra den här boken eftersom jag tror att omslaget gör att den inte träffar helt rätt läsare annars.

Nästa problem är faktiskt snäppet värre. I sin strävan efter autenticitet så känner jag att boken och Östnäs helt enkelt tappar fart på ramberättelsens bekostnad. När jag efter 70 sidor sitter och tänker på om Turid inte har kardat färdigt sin förbannade ull nån gång så har husbestyren tagit lite väl mycket fokus. (Spoiler: sen ska ullen färgas, och sen vävas och sen ska det sys en mantel…) Intrigen måste lyftas fram mer i kommande böcker för att det inte ska bli alldeles för mycket historielektion över det.

Nu låter det säkert som att jag är jättegnällig och det är jag väl också, men boken har ju som sagt ändå sina styrkor. Den är välskriven, genomarbetad och trovärdig men som sagt inte jätteraskt berättad. Om jag vore historielärare skulle jag gå och prata med mina kollegor som undervisar i svenska om man inte kunde samarbeta på nåt bra sätt för att på så sätt få boken och dess innehåll att hitta rätt.

Finns på CDON, Bokus, Adlibris, biblioteket eller andra ställen där böcker bor.

12 reaktioner på ”Kungadottern – Sagan om Turid

 1. Men ja precis! Jag trodde faktiskt det var en 9-12 bok rätt så länge. Pga omslaget men också längden haha … men det är den ju faktiskt inte alls då Turid är femton (MEN beter sig som … en liten vuxen) och folk dör titt som tätt och detycka är en hård himla värld. Tyckte dock om slutet hemskt mycket, så ser fram emot uppföljaren!

  Gilla

 2. Har också suttit med boken i hand och irriterat mig på det barnsliga (och suddiga) omslaget… Har (som bibliotekarie) tänkt att jag måste jobba på att få den utlånad, trots att jag tror många unga killar skulle kasta sig över bokens innehåll.

  Gilla

  1. Vi (jag och förlaget) har förstått det där med omslaget nu :). Nästa omslag kommer att bli mer anpassat hoppas jag! Mörkare och inget ansikte i centrum. Och jag hoppas att fra nästa bok lockar pojkar, det är egentligen de som testläst manus (två tolvåringar).

   Gilla

   1. Hej Elisabeth! Jag ser fram emot nästa del i serien! Tror att boken kommer hitta många läsare, både killar och tjejer på mitt bibliotek. Känns fräscht (!) att läsa en skildring av vikingatiden (med en så bra huvudkaraktär!) efter alla dystopiska framtidskildringar.

    Gilla

 3. Tack Lotta! Ja, vikingatiden kan så lätt kännas enahanda och kanske inte mörk nog. Kul att ni lägger märke till boken 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s