Det här är ditt fel!

Ibland får man idéer från de mst konstiga håll. I helgen fick jag en blinkning från en viss Anna Jakobsson Lund på instagram om en av hennes karaktärer och vad som händer om han hittar lite ”uråldrig musik”. Leymah ifrån samma bok går ju uppenbarligen väldigt tydligt igång på Tracy Chapman, medan Bastian just nu verkar dra sig lite mot ”spelar högst som spelar bäst” – d v s gammal punk. Det ska bli spännande att se vart det hela tar vägen… Men Anna, det här är faktiskt ditt fel!

Eftersom min hjärna lätt spinner loss på de mest konstiga saker (ni skulle bara veta hur det är att spela frågesport mot mig. The weird saker som finns i mitt huvud alltså…) så blev det här naturligtvis upprinnelsen till en fundering på vad alla möjliga karaktärer kan tänkas ha i sina Spotify-listor.

Den första som dök upp och som kändes alldeles självklar var Alina från Leigh Bardugos ”Grisha”-trilogi. Om det är nån som är född till att älska Taylor Swift så är det Alina:

Inget snack, eller hur?

Juliette från Tahereh Mafis böcker, vad spinner hon loss på då? Jag gissar på Amaranthe. Metal i ordets mjukaste bemärkelse, eller lite som om Linda Bengtzing drar på sig en skinnjacka och lånar E-Types fyrverkerikille medan nån skriker i bakgrunden. Typ så här:

Nån blogg jag läser (förlåt, men jag kommer inte ihåg vem!) refererade till Rime i ”Korpringarna” som Yohio, och det är faktiskt ganska spot-on rent utseendemässigt. Men när Rime spänner av sig svärden och byter om från ninjapyjamas till mysbyxor så tror jag inte att det är J-pop som gäller. Rime är faktiskt mycket mer inne på Portishead:

Hirka då från samma bok? Hon är ju lite mer naturnära. Så Nanne Grönvall? Roger Pontare? Enya? Pfft. Efter att ha spenderat tid i York så är det ju inget snack om att hon fått smak för det fina i livet.

Och sist men absolut inte minst: Allanon från Terry Brooks ”Shannara”-böcker. Visst känns han lite som en blueskille? Riktig träsk-blues liksom?

Nån som har lite fler förslag?

10 reaktioner på ”Det här är ditt fel!

 1. Okej, förlåt, var tvungen att hinna göra frulle innan julkalendern och titta på den också. Regel nr 1: tillskriv inte obra karaktärer bra musiksmak. Eller alltså det är den enda regeln. Dvs Hirka kan INTE gilla Belle & Sebastian. Tror dessutom inte hon hade gjort det. Tänker i så fall mer på Mumford & Sons eller Decemberists. Juliette kan få Taylor Swift. Kan inte bestämma mig för om Alina är mest Miley Cyrus eller Evanescence? Rime är världshistoriens mest blanka karaktär, så honom har jag ingen åsikt om.
  Vi (that is: jag & Victor) har några fler förslag: Saruman: Heavy metal. Sauron: Death Metal. Nimona tänker jag lyssnar på trallpunk a la Asta Kask eller Charta 77. Sadie Kane gillar helt klart Pretty Reckless och Halestorm. Annabeth kan däremot få gilla Belle & Sebastian, fast i blandning med något tuffare också.

  Gilla

  1. Fast jag gillar Hirka så alltså kan jag ge henne Belle & Sebastian. Gillar tanken på att Sadie Kane går igång på Pretty Reckless så +1 på den. Hur jag än försökte så lyckades jag inte komma på nåt bra till Percy Jackson. Är han hip-hopare kanske?

   Gilla

 2. Jag tar ansvar för den här. Taskigt att mucka med läsarnas hjärnor. Jag skyller på gudskomplex. 🙂

  Tanken är ju jättekul, speciellt för karaktärer som inte lever nu, eller åtminstone lever parallellt med nu.

  Den första, enda riktigt säkra, jag kommer på är Four, som så klart lyssnar på Nickelback. Lagom blandning av snäll-arg musik och storstadsbonnläppar. Four i en ask.

  Jag grunnade jättelänge på Nathan och Gabriel från Half bad. Jag tänker Rage against the machine för vår svarta häxa och Sting för Gabbe. Eller Nick Drake…

  Vad gäller Hirka tror jag att hon kan gå över genregränsen och lätt skulle lyssna på Chris Pureka eller Hanna Alderidge. Melankoliska kvinnor tough as nails. Fröken Pureka har den underbara mellansnackskommentaren ”I’ve only got two happy songs, so I alternate..” Tycker det passar Hirkas sinnestämning oftast.

  Mina egna då. Ja, Leymah och Bastian har jag nog klara. Tror att Levi skulle gilla Atmosphere (gammal hip-hop, blir det bättre, liksom). Eller … förlåt Levi … Takida kanske. 🙂

  Sen, bara för att det är världens underbaraste, galnaste låt om hemligt motstånd, tänker jag att de hela gänget lyssnar på den här. 🙂

  Gilla

   1. ”This graveyard used to be a K-mart, but before that, it was a graveyard….” Kan det bli mer Systemet än så? Även om Takida är väldigt glesbygds-dysto (och jag har alltid sett Bad seed lite som Levis soundtrack) så tror jag mer på Atmosphere.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s