Jag är Pilgrimen

jag-ar-pilgrimenFörfattare: Terry Hayes

Beskrivning: ”En ung kvinna hittas mördad på ett sjaskigt hotell i New York med tänderna utdragna, ansiktsdragen upplösta i syra och fingeravtrycken utsuddade. En far blir offentligt halshuggen i den pulserande hettan på ett saudiarabiskt torg. Liket av en expert på bioteknologi hittas utan ögon på en soptipp i Damaskus. Mänskliga kvarlevor upptäcks i ett avsides bergsområde i Afghanistan.

Pilgrimen har dragit sig tillbaka. Underbarnet på den hemligaste organisationen inom amerikanska underrättelsetjänsten lever numera sitt liv som en vanlig man på Paris gator. Men han är den enda som ser sambanden när en perfekt plan rullas ut för att begå ett fruktansvärt brott mot mänskligheten.

Vad som börjar som en ovanligt komplicerad brottsundersökning utvecklas till en gastkramande kapplöpning mot tiden. Pilgrimen dras oundvikligt in i en livsfarlig jakt på en man lika anonym som han själv, en man utan ansikte, full av hat, som planerar sin hämnd i Guds namn.”

Omdöme: Gillar ni 24? Gillar ni Homeland? Tycker ni ca 800 sidor är ungefär lagom längd på en bok? Grattis, då är det bara att vandra iväg dit ni vanligtvis adopterar böcker och plocka hem ett exemplar (men kom ihåg att hyra släpet först). Blir ni förresten förvånade över att den här boken dyker upp här? Den är väl inte särskilt YA. Näpp! Men det var faktiskt skönt att läsa nåt helt annat som omväxling. Inga kärlekstrianglar, ångest eller färgglada omslag. Men nästa bok som redan ligger i väskan handlar om barn som dödar varandra i en dyster framtid så då är allt som vanligt igen. Tur va?

Den här tegelstenen har jag alltså brottats med ett tag. Inte för att den är seg eller så utan helt enkelt på grund av att det är så förbannat många sidor. Vi kan säga så här direkt – det hade gått att redigera bort ett antal sidor och ändå berätta berättelsen på ett spännande sätt.

Trots det är det ändå inte en särskilt svårläst bok. Den är istället stundtals ruskigt spännande och nervkittlande och Terry Hayes använder varenda trick i boken för att hålla spänningen uppe och få läsaren att känna ”några sidor till” och vips så är klockan för mycket igen.

Hayes har skrivit massor med filmmanus och han kan verkligen sitt hantverk. Även om filmen ”Vertical limit” är en riktig skitfilm så har han ändå skrivit både ”Mad Max 2” och även den djupt underskattade ”Payback”. Det han alltså gör som är förbannat skickligt är just att han använder så många olika tekniker samtidigt vilket gör att boken känns så pass tight i berättandet. Vi pratar massor med återblickar (hela boken är iofs en enda lång återblick, men det blir liksom ytterligare lager), vi pratar parallella historier, ”korsklippning” i bästa TV-seriestil precis när det är som mest spännande, cliffhangers både i början och slutet av varje kapitel och nåt som jag själv alltid trillar dit på, nämligen korta kapitel. Allt det här gör att man bara vill fortsätta plöja. Hayes, you bastard!

Är det jätteamerikanskt på samma sätt som just 24 och Homeland med allt vad det innebär? Är det lite överdrivet? Är Pilgrimen lite för fantastisk? Ja. Han är i princip Jack Bauer 2.0. Men vem behöver inte fler agenter som skriker ”dammit!” i tid och otid och aldrig äter eller går på dass? Så slutgiltigt omdöme? Ypperligt julklappstips till thrillergillaren i familjen. Men läst den själv först. Det går fortare än vad ni tror.

Tack till Bazar för recensionsexemplaret!

Finns på CDON, Adlibris, Bokus, biblioteket eller lokala handlaren!

 

8 reaktioner på ”Jag är Pilgrimen

 1. Och barn som dödar varandra i en dyster framtid låter ju fullkomligt underbart, vilken bok? Young world, eller har du lyckats lägga vantarna på något annat spännande?

  Gilla

 2. Den här har lyckats smita undan min radar, tack för tipset! Jag tycker att 800 sidor är alldeles lagom. Finns det möjligen en chans till en uppföljare? 😉

  Gilla

  1. Ja faktiskt!

   Det ska komma två uppföljare enligt vad jag lyckades googla mig fram till! Men först skulle Hayes släppa nån stand-alone om nåt helt annat (fortfarande thriller), men jag lär väl läsa den med…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s