The Young World: Den nya världen

the-young-world-den-nya-varldenFörfattare: Chris Weitz

Beskrivning: ”Donna, Jefferson och de andra i Washington Square-klanen är i säkerhet hos den amerikanska armén. Men det är en inbillad trygghet och snart står det klart att ett dödligt maktspel pågår mellan Kommittén för återuppbyggnad och en motståndsrörelse. Kommittén är beredd att låta Sjukdomen härja fritt över hela den amerikanska kontinenten för att möjliggöra en säker återinflyttning, medan motståndsrörelsen vill dela ut Botemedlet till ungdomarna som är kvar och låta dem leva. En nervkittlande apokalyptisk thriller om en värld drabbad av en fruktansvärd pandemi och om dess förödande geopolitiska konsekvenser.”

Omdöme: ”The Young World”-serien av Chris Weitz är lika delar skamlöst underhållande som skamligt underskattad. Jag antar att det beror på att den på ytan inte känns särskilt annorlunda jämfört med alla möjliga andra dystopier men skillnaden är att den här faktiskt är rolig och kaxig på ett sätt som så många andra inte är.

Ta bara det här att den utspelar sig bara ett par år in i framtiden istället för några hundra år fram i tiden. Vi som läser delar alltså i princip samma värld som karaktärerna i boken. Vi skulle kunna ha träffat dem, varit på samma platser, gjort samma saker. Det är faktiskt en avgörande skillnad mot säg, ”Divergent” eller nån liknande serie.

Sen är ungarna inte så förbannat ångesttyngda i ”The Young World” heller. Det är klart att de förstår sin situation, och att det dessutom är en rätt usel situation, men galghumorn är alltid där även om de är tvungna att skjuta en annan tonåring i huvudet. Det är förresten kanske därför Pita-videon är så fruktansvärt rolig, just för att den är så tramsig i förhållande till hur allvarlig Hunger Games är i övrigt.

Chris Weitz expanderar världen ordentligt i del två. Här beskrivs hur resten av världen påverkades av att hela USA i princip gick och dog och det maktvaakum som uppstod och det känns faktiskt relevant och intressant. Det här är också något som ofta saknas i andra dystopier. Det är väldigt ofta väldigt centrerat till Nordamerika och det bor ju trots allt några miljarder människor med helt andra postadresser på planeten…

Språket är fortfarande lättläst, handlingen är actionorienterad och byter ofta perspektiv beroende på vilken av karaktärerna som är berättare i respektive kapitel. Weitz största svaghet är dock att han har svårt att ge de olika karaktärerna olika röster – de påminner väldigt mycket om varandra och hade det inte varit för att varje karaktär har ett eget typsnitt så skulle det i vissa fall till och med varit lite svårt att placera dem.

Jag tycker verkligen om den här serien – den är som specialskriven för mig. Den avslutande delen kommer tydligen ut i juli på engelska, så om B.Wahlströms är lika snabba med att översätta den här så får vi veta hur allting slutar under hösten 2016. Jag står först i kön!

Finns på Adlibris, Bokus, CDON, lokala boklangaren eller biblioteket (där jag lånade mitt exemplar)

2 reaktioner på ”The Young World: Den nya världen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s