Trilogin om amuletten: Med hjärtat i halsgropen

9789198160222_200_med-hjartat-i-halsgropen_pocketFörfattare: Elin Niklasson

Beskrivning: ”Vad skulle du göra om du insåg att den enda människan du någonsin kunnat lita på var ett monster?

När fjortonårige Tozan får reda på en fruktansvärd hemlighet ställs han inför ett svårt beslut: för att stoppa en ondskefull plan måste han förråda sin egen far.

Fylld av tvivel ger han sig ut i en främmande värld, där dödliga sjukdomar härjar och ett inbördeskrig är nära. Amuletten som han bär kan antingen rädda folket eller orsaka deras undergång. Det är upp till Tozan att varna dem innan det är för sent, men kan han verkligen lämna allt han känner till bakom sig? ”

Omdöme: När jag gick i gymnasiet hade jag knappt självdisciplin att bädda sängen varje dag. Elin Niklasson å andra sidan har inte fyllt 18 och har skrivit en bok, den första i en fantasy-trilogi. Jag känner att jag hamnat lite i underläge från start.

Det är med andra ord rätt ambitiöst redan från början. Det handlar om ganska typisk fantasy riktad till ungefär samma åldersgrupp som Elin själv är, och Elin lyckas bra med dialog och tempo i sitt författarskap. Det känns inte särskilt krystat utan som rätt normala konversationer helt enkelt. Däremot skulle jag själv försöka undvika att använda ord som ”wow” eller ”slow-motion” om jag skrev fantasy. Det passar helt enkelt inte och fick mig tillfälligt att komma lite ur stämning.

Jag tänkte en hel del på ”Eragon” av Christopher Paolini när jag läste den här boken. Han var ju också väldigt ung när han skrev sin serie, och det jag främst tänkte på var att Elin lyckats med att även om hon jobbar inom klassisk fantasy ändå inte gjort en total ripoff på sånt som hon redan läst/sett tidigare. (Till skillnad från mr Paolini då. Nu har jag inte läst färdigt hela den serien, men första boken förtjänar faktiskt en hel del av det ovett den fått för sitt lånande från en viss filmserie som började med ”Episode IV: A New Hope”).

Det jag dock saknade mest var egentligen ett ordentligt avslut. Jag vill ha någon sorts upplösning i slutet, och den kommer liksom aldrig. Utan att avslöja för mycket så känner jag att det blir en kinapuff där det borde varit en ordentlig smäll. Dock är det här just en sån sak som kanske blir helt  annorlunda när man läser hela trilogin i sin helhet, men bedömningen måste ändå utgå från den bok jag har i handen…

Så totalbetyget då? Bra jobbat, men gott om utrymme för att bli ännu bättre är ett hyggligt betyg.

Tack till förlaget för recensionsexemplaret!

Finns på CDON, Bokus, Adlibris och som vanligt kan ni be bokhandeln eller biblioteket att skaffa boken om ni är intresserade.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s