#TBT Vecka 1 2016 – Vem vill inte bli en stridspilot?

Wahlströms gröna pärmar har ju varit en aldrig sinande källa till läsning när jag var yngre. Från böcker jag själv fick/köpte i bokhandeln till äldre böcker som fanns i hyllorna hos farmor och farfar eller andra släktingar. De med röda pärmar skydde jag dock som pesten (vi kan prata om det här med att färgkoda efter kön nån annan gång).

Bland böckerna i grönt finns det en serie som kanske inte åldrats så där fantastiskt men som på nåt sätt ändå doftar lite matiné och gamla tider – jag pratar naturligtvis om böckerna om Biggles av W.E Johns. Det finns ett rätt ordentlig samling med Biggles-böcker men ingen som utspelar sig i modern tid – kidsen idag kanske inte drömmer om att stridspiloter, och böcker om folk som sitter och styr drönare från ett kontor är kanske inte riktigt lika spännande?

Men så var jag ju också ungen som gillade filmer om Andra Världskriget och läste Alistair MacLean.

Och Biggles-böckerna känns också så där extremt engelska. Jag kan inte sätta fingret på exakt vad, men när jag tänker på böckerna får jag alltid en känsla av extremt artiga och aristokratiska herrar som dricker te innan de hoppar in i sina propellerplan och jagar varandra över exotiska platser i världen. Men med dagens mått – var är kvinnorna? Är inte allt väldigt kolonialt, ”När Storbritannien var nån att räkna med” liksom? Och kanske är det just där som Biggles på nåt sätt blir relevant igen – som påminnelse om de värderingar som fanns då och som vi fortfarande behöver jobba för att bli av med idag.
Det kanske är värt att ta en titt nästa gång man är på en loppis för att bekanta sig med Biggles, Algy och de andra. Bara för att få en påminnelse om att allt inte var bättre förr?

2 reaktioner på ”#TBT Vecka 1 2016 – Vem vill inte bli en stridspilot?

  1. Hehe, ja undra hur många Wahlströms-böcker med grön rygg man läst egentligen? Det lär ju minst vara ett par hundra 😄

    Men själv föredrog jag bröderna Hardy framför Biggles!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s