Askfödd

askfoddFörfattare: Sabaa Tahir

Beskrivning: ”I Krigarnas imperium straffas olydnad med döden. Intellekt slås i bojor och skönhet blir till ruiner. Det som en gång var ett blomstrande rike är nu en värld av aska. Laias föräldrar är döda, och hennes bror sitter fängslad för landsförräderi. I ett desperat försök att rädda sin bror ber Laia motståndsrörelsen om hjälp och ingår ett ödesdigert avtal. Elias är den bäste studenten på militärskolan Blackcliff. Han är starkast, snabbast och kommer från en mäktig familj. Men i hemlighet vill han fly från skolan. Han vill inte ägna sitt liv åt att kriga för den brutala överbefälhavaren.När Laias och Elias vägar korsas inser de att de behöver varandra för att få det de mest av allt vill ha frihet. Deras öden är tätt sammanflätade och tillsammans kommer de att förändra framtiden för hela Imperiet.”

Omdöme: Litet persongalleri – check. Barn som hugger varandra i bujlongtärningar med svärd – check. Elaka magiska varelser – check. Profetia – check.

David gillar, tro inget annat. Det är svårt att inte gilla ambitionen att mosa ihop Gladiator med Aladdin (inte chokladasken) med lite Hungerspel på toppen som lite extra festligt strössel. Det är eget, fast med bekanta beståndsdelar som vi alla gillar. Snask är gôtt.

Tahir är rätt skicklig rent tekniskt, eller så har hon en jäkligt bra redaktör. Hon lyckas med det där härligt elaka att trycka in en cliffhanger i varje kapitel så att man blir tvungen att läsa vidare, och just då så byter hon perspektiv så att vi får följa en helt annan karaktär i ett par tempofyllda sidor. Och sen börjar vi om.

Jag gillar som bekant det här med att följa två olika karaktärer på det här sättet och det funkar väldigt bra i ”Askfödd”. Tahir håller karaktärerna så pass olika att man inte tvekar på vem som är vem och vilken motivation Laia eller Elias har för sina handlingar. Kanske saknar jag lite Helenas perspektiv – hon reduceras lite väl mycket till en bakgrundsfigur för min smak. Jag vill läsa Helenas kapitel också!

Nåt jag också uppskattar och som jag inte alls var beredd på var hur pass mycket fantasy i form av övernaturliga monster som Tahir tagit med i boken. Av berättelsen att döma så känns det dessutom som att det kommer att ta ännu större plats i de kommande böckerna vilket passar mig fint.

Men…

Kan man som karaktär i en YA med amerikanskt ursprung verkligen inte låta bli att vara så där våldsamt brinnande exploderande elektriskt vrålattraherad i bara en person i taget, måste man verkligen ge sig in i pluralformer? Om man håller på att förvandla andra människor till mänsklig sashimi på löpande band eller vill rädda sin bror från avrättning, har man liksom inte annat att tänka på än hur snygg nån är i tight och svart? Men visst, alla vill väl hångla, så även mordiska barn. Synd bara att Tahir lånat Tahereh Mafis synonymlexikon för att beskriva det.

Men för att vara allvarlig, det är en bra debut vi har att göra med. Tahir undviker att bli alldeles för stereotyp, hon har ett bra språk och ett ruskigt högt tempo som definitivt lämnar mersmak. Gillar ni Marie Lu och allt som jag rabblat innan, då är det här en bok ni absolut ska titta närmare på.

Finns på CDON, Adlibris, Bokus, biblioteket och lokala handlaren.

Tack till B. Wahlströms för recensionsexemplaret samt anordnandet av denna bloggstafett. Gårdagens inlägg publicerades hos www.iheartfantasy.blogg.se/ och imorgon är det www.dolasbokblogg.blogspot.se/ som bjuder upp till dans.

7 reaktioner på ”Askfödd

  1. Jag bad om tips på bra ungdoms på twitter, och ville BARA ha realism den här ggn. Klar och tydlig instruktion. Fick denna som förslag. Kollade på amazon och ”men det är väl fantasy?”. Tipsaren bara ”väldigt lite”. Nu efter att ha läst denna rec, så… hej och hå. Man kan givetvis ha olika grader av ”väldigt lite”, men men. Det är INTE realism.

    Gilla

  2. Håller med ( såklart ). Mycket instalove och brännande blickar ( från den ena till den andra och sedan tillbaka liksom, blev lite sådär ) men ändå väldigt bra. Ser mycket fram emot nästa bok. 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s