Svart som ebenholts

svart_som_ebenholts-simukka_salla-33273363-frntlFörfattare: Salla Simukka

Beskrivning: ”Eleverna på teaterhögskolan är mitt uppe i repetitionerna av en modern version av Snövit och Lumikki Andersson har fått huvudrollen. Lumikki och skådespelaren som spelar jägaren verkar ha en alldeles särskild kemi – är Lumikki på väg att bli kär för första gången? Premiären närmar sig och rätt som det är börjar Lumikki få meddelanden från en hemlig beundrare, men den spännande flirten utvecklas snart till en farlig besatthet. Beundraren hotar med att förvandla premiären till ett blodbad om inte Lumikki lyder honom. Lumikki gör allt för att avslöja stalkerns identitet och under sökandet hamnar hon öga mot öga med hemligheter från sitt förflutna. Hemligheter svarta som ebenholts.”

Omdöme: Kan vi börja i en annan ände än vanligt? Beskrivningen ovan som återfinns såväl på förlagets sidor som hos diverse näthandlare (eller langare som jag brukar kalla dem) stämmer inte alls med den bok jag läst – knappt i närheten ens. Det är väl namn och att Lumikki ska spela teater i Snövit som stämmer. Å andra sidan så kommer väl ingen som inte redan läst de två första böckerna läsa den här så då spelar det kanske ingen roll? Slarvigt hur som helst, minuspoäng för detta!

Det jag gillat med den här serien har varit just thrillerelementet och att den utspelar sig i nutid. Vi slipper alltså futuristiska dystopier, svärdviftande barn och/eller tomtar och troll. Det är befriande, och jag vet ärligt talat inte om jag känner till så värst många YA-thrillers överhuvudtaget så jag ger stor tumme upp för Simukkas val av genre. Det tråkiga är bara att ”Svart som ebenholts” trillar ner i crazy stalker-träsket, en kliché som jag personligen har otroligt svårt för. Det blir oftast B- eller C-filmsvarning över alltihop och tyvärr så även här. Speciellt finalen lämnar en hel del att önska, och har lite av samma problematik som första boken – det går helt enkelt alldeles för fort och boken hade mått bra av några sidor till rent berättartekniskt. Att hasta sig igenom ett slut blir sällan lyckat.

Sen finns det annat som Simukka gör bra – jag gillar hur karaktären Liekki hanteras, och Liekkis och Lumikkis förhållande till varandra. Inte just hur hälsosamt förhållandet är,  utan snarare hur det framställs som kärlek oavsett kön.

Jag gillar också hur hon plockar upp och knyter ihop de trådar som lämnats i de tidigare böckerna. När jag slog ihop pärmarna kände jag att jag fått de svar jag ville ha och att inget lämnats åt sidan.

Ska man sammanfatta serien som helhet tyckte jag helt klart bäst om första boken, men som helhet är det ändå ett trevligt genrebyte jämfört med all annan YA som jag läst. Miljöombytet gör naturligtvis sitt till. Det finns dessvärre brister i flytet i berättandet som tyvärr verkar symptomatiskt eftersom det upprepar sig i ett par av böckerna men läsningen går fort och böckerna är på gott och ont så pass tunna att de tre tillsammans blir ungefär lika tjocka som en enda amerikansk motsvarande bok 🙂

Finns på CDON, Bokus, Adlibris, lokala handlaren och biblioteket.

 

2 reaktioner på ”Svart som ebenholts

  1. Jag håller med, men gillade den här såpass mycket mer än tvåan att den ändå gav en trevlig eftersmak. Och på ett sätt är det ju bra att författaren håller sig någorlunda realistisk, men med tanke på Lumikkis färdigheter i första boken hade jag faktiskt gärna sett serien gå mer åt andra hållet. Mer Lumikki goes Jack Reacher liksom, mer kickass. 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s