#TBT – 28/1 – The Mäsh-Upp Edition

c713700c5b5d1d57ad8c1aa98f5d656f

Inget får en att bli så nostalgisk om sin hembygd som att flytta därifrån. Några av er vet. Ni andra kommer kanske att förstå så småningom.

Som den exil-skåning jag är här på gränsen mellan Småland och Västergötland (jag bor bara några hundra meter från länsgränsen) så tänker jag ibland på havet. Doften av salt och tång. Glass på stranden.

Vättern ain’t got shit i jämförelse.

Så för nån dag sen hade sambon med sig en bok av Mats Alm med titeln ”Fiskegänget – Jakten på båttjuvarna”. En ungdomsbok för ca 10-14-åringar om ett gäng (duh!) som gillar att fiska (dubbel-duh!) och som utspelar sig hemmavid i Skåne. Det var nästan så att jag hissade en röd-gul flagga av ren glädje. Nu gillade jag aldrig att fiska, men min lillebror var rätt inne på det ett tag så jag har ändå lite koll på det där med fisketidningar överallt, fiskedrag till höger och vänster och allt sånt där. Jag har på min höjd metat lite i sjön utanför farföräldrarnas sommarstuga i Uttran utanför Stockholm. Boken är också väldigt snäll på det där Sommarlovsmorgon-aktiga sättet där det aldrig känns särskilt farligt och skurkarna är skurkaktiga på Bill och Bull-nivå. Snällt och trevligt helt enkelt och passar bra för de lite yngre läsarna. Är de dessutom nåt så när fiskeintresserade så är den nog som klippt och skuren. Det jag däremot känner att Alm kan förbättra är att kanske förklara bara en gntta mer för alla er därute som inte sprungit bland klitterna mellan Sibirien och småbåtshamnen hur det faktiskt ser ut och vad som är vad. Har man inte varit på platserna har man ingen aning om hur saker förhåller sig till varandra och det skulle underlätta för i princip alla utanför Ängelholms kommun… Och att nämna Sibirien utan att nämna UFO-monumentet? Tjänstefel!

”Sigge har precis slutat sjätte klass och längtar efter att fiska hela sommaren. Men redan första dagen på sommarlovet ändras planerna. Flera båtar har försvunnit från småbåtshamnen i Skåne. Kalle Fiskare i hamnen har sett några skumma typer på piren. Sigge och kompisen Jens bestämmer sig för att ta reda på vilka de är. Efter ett otrevligt möte på Öringstigen kastas Sigge och de andra kompisarna i fiskegänget plötsligt in i en spännande jakt på båttjuvarna.”

Boken finns att köpa på CDON, Bokus, Adlibris eller via hemsidan (och då får man ett fiskedrag på köpet!)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s