Svart sommar

svart-sommarFörfattare: Åsa Anderberg Strollo

Beskrivning: ”Det här kommer att bli den värsta sommaren i Annies liv, det är hon säker på. Mamma och Hakim bråkar och storasyster Wilma är konstant sur och behandlar Annie som om hon vore två år. Och nu ska de bo i ett skruttigt torp mitt ute i skogen. Hela sommaren!

Väl ute i torpet blir Wilma alltmer undanglidande, mamma och Hakim tjafsar och regnet tycks aldrig upphöra. Men det är något annat också. Det luktar konstigt och Annie börjar få märkliga drömmar. Drömmar som nästan känns verkliga. Som om något försöker säga Annie något.

Annie bestämmer sig för att ta reda på sanningen om torpet och de som bodde där tidigare. Men aldrig hade hon kunnat ana vad som är torpets mörka hemlighet.”

Omdöme: Jag hörde ett skämt för inte så länge sen. Det gick ungefär så här:

-Hur gick det i matchen då?

-Både bra och dåligt. Vi förlorade med 1-0, men å andra sidan gjorde jag mitt första mål för säsongen!

Lite så kändes det att läsa en bok i ”haunted house”-genren som utspelar sig på och runt ett torp ute i skogen när man själv köpt just… ett torp. I skogen.

Är det smart att läsa en bok om övernaturligheter och konstiga lukter och låsta utrymmen då?  Ni har tur som har mig, som offrar min egen mentala hälsa för konsumentupplysningens skull.

”Svart sommar” är trots allt inte så läskig. PAX-böckerna som är riktade till ungefär samma åldersgrupp är betydligt mer skrämmande. Istället är den här boken ibland beskriven som ”feelgood-skräck”.

Här finns nåt underhållande och lättläst i huvudkaraktären Wilma och hennes strävan att försöka lösa mysterierna med torpet och jag kan mycket väl se att många skulle fastna för baksidestexten, som verkligen är skriven på ett sätt som lockar de yngre läsarna. Det finns också mycket att känna igen sig i, allt från den äldre systerns fjortis-beteende till mammans och hennes sambos bråkande (men varför de bråkar känns lite väl tunt och hade nån lämnat mig på obestämd tid med en tonåring och en tolvåring och familjens hund mitt ute i skogen för att köra in till stan med enda bilen och ”jobba”, då hade jag ta mig tusan gått total Jack Torrance på den personen).

Det jag känner är kanske att boken inte riktigt levererar riktigt så mycket skräck som jag hade önskat. Det är lite för mycket lagom över alltihop. Ingenting är dåligt, men inte heller så där omvälvande fantastiskt heller. Mysrysligt men utan den där riktiga eggen för att nå det där toppbetygen.

Finns på CDON, Bokus, Adlibris, bokhandeln i stan eller på biblioteket.

3 reaktioner på ”Svart sommar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s