Monstrumologen

monstrumologen_forsta_boken_i_monstrumologen-seri-yancey_rick-31852299-1732566824-frntlFörfattare: Rick Yancey

Beskrivning: ”Detta är hemligheterna som jag har bevarat. Så börjar Will Henrys berättelse. Will är en föräldralös pojke som är assistent åt en doktor av ett högst ovanligt slag: en som studerar monster, och jagar dem. Under den tid Will har bott tillsammans med doktorn i 1800-talets New England har han vant sig vid nattliga besök och mystiska expeditioner. Men när en besökare dyker upp med kvarlevorna av en ung flicka och det monster som ätit henne förändras hans värld för alltid.

Monstret är en anthropophag, en huvudlös varelse som äter genom en mun i bröstkorgen. Och det finns tecken på att antalet anthropophager nu ökar i skrämmande takt. Will Henry och doktorn har inget annat val: De måste konfrontera den fasa som hotar att ta över och förtära världen.”

Omdöme: Yancey har gjort sin läxa när det gäller att koka ihop en skräckroman à la 1800-tal. Han har tagit en stor skopa Oliver Twist, en rejäl näve Frankenstein och sen strösslat ett par nypor av den moderna ingrediensen Supernatural över alltihop innan han körde allt i köttkvarnen och stekte Monstrumolog-biffar av alltihop. Språkligt är det en fullträff – det känns verkligen tidsenligt på alla sätt och vis, och trots att jag inte har originalet att jämföra med så tror jag ändå att Jan Risheden lyckats alldeles utmärkt i sin översättning. Hatten av för det!

Yancey bygger också en intressant värld, där nutidskopplingarna för en gång skull faktiskt tillför något till huvudberättelsen. Det kunde ju blivit ”Assassin’s Creed” av alltihop där man bara vill bli av med allt nutida för att få dyka in i det ”riktiga” äventyret. Så blir det alltså inte, kanske för att det bara är några få sidor det handlar om, och till och med en epilog som jag faktiskt inte blir så irriterad på att jag vill riva ut den ur boken. Bara en sån sak.

MEN…

Det tog en JÄKLA tid för mig att läsa den här boken. En del av skulden får jag nog ta på mig själv, men andra stunder var det faktiskt så att boken kändes så trög att läsa att det mest kändes som att äta gröt med sugrör. Jag vet inte om det har med stilen i sig att göra, eller om texten är satt tätare än vanligt eller möjligtvis att det är ganska långa kapitel. Nåt var det i alla fall. Det tog sig dock efter ca 100 sidor, men man bör ha i åtanke att startsträckan är ganska lång och därmed kanske inte den allra mest lättlästa ungdomsboken där ute. Gillar man utmaningar och ovanstående så kan det ändå vara värt en titt.

Och visst, lite nyfiken är jag ändå på Will Henrys fortsatta äventyr.

Tack till Modernista för recensionsexemplaret!

Finns på CDON, Adlibris, Bokus, bokhandeln och huset där bibliotekarierna bor.

PS. Har ni sett de tyska omslagen? Fy attans vad snygga de är! DS.

IMG_6654

6 reaktioner på ”Monstrumologen

  1. Jag läste ju visserligen denna som pdf i läsplatta (VÄRDELÖST!!!!), men läste aldrig klart den pga upplevde också att den var SÅ LÅNGSAM. Tror inte jag kommer återgå till den och läsa klart den heller, vilket ju är jävligt synd eftersom den i övrigt är tilltalande på oändligt många plan (får seriöst fjärilar i magen när jag tänker på grundkonceptet). Sen att det knappt (inte alls?) dök upp en enda kvinna (eller kanske en som öppnade dörren åt dem när de skulle hälsa på någon? Minns inte 100%, läste denna typ när jag var i Malmö i maj/juni…) under alla sidor jag läste gjorde mig väl inte heller så pepp.

    Gilla

  2. Jag kan tycka det är rätt skönt med lite långsammare berättelser. Speciellt om tajmingen blir bra med övrig läsning. Vilket det kanske var med just den här eftersom jag verkligen uppskattade den. Älskade även dialogerna som jag satt och skrattade högt åt ibland. 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s