Veckans bokbloggsfråga v. 8

Den här veckan var veckans bokbloggsfråga enormt mycket intressantare än veckans Top Ten Tuesday, så därför svarar jag hellre på den idag.

Barnboksbloggen undrar det här:

Betygssätter du de böcker du läser och skriver om på din blogg? Hur fungerar ditt betygssystem i så fall? 

Korta svaret: Nej, det gör jag inte. Därför fungerar det alldeles utmärkt, tackar som frågar.

Långa svaret: Nej, eftersom jag inte ser en poäng i det. Framför allt tycker jag att det är fruktansvärt svårt att vikta böcker mot varandra. Hur jämför jag Jandy Nelson mot Rick Riordan på ett vettigt sätt – Nelson är ju en fantastisk författare, men det är ju inte tokunderhållande action på samma sätt som Riordan? Kan jag då rimligtvis ge båda 4 eller 5 fast det är så olika typer av böcker och författare? Ska man då dela in det efter genre – ”en 4 på YA-om-grekiska-halvgudar-skalan” och hur förhåller den då sig till nästa genre ”postapokalyptisk-dystopi-med-änglar” som i sin tur ska förhålla sig till ”barn-med-automatvapen-och/eller-pilbåge”-genren? Ni fattar.

Och vilket betygssystem ska man använda? A-F? 1-5? 0-100%? Med eller utan halvpoäng?

Där har ni anledningen till att jag inte använder ett betygssystem på bloggen. Jag kan inte bestämma mig.

Jag har förresten ett i princip förtvinat konto på Goodreads där man faktiskt sätter betyg enligt 1-5, men jag har aldrig riktigt begripit varför jag skulle använda kontot. Därför har det kontot fått flytta ut på en gård där det får leka och springa så mycket det vill med alla andra konton som folk inte längre använder.

12 reaktioner på ”Veckans bokbloggsfråga v. 8

 1. Jag håller med dig: vilket system skulle jag använda? Och skulle varje betyg ha en förklaring i ord också? T.ex. 1= ”släng den i sjön” och 5= ”ge den Nobelpriset!!!”. Nej, alldeles för komplicerat. 😉

  Gilla

 2. Jag sätter betyg både på boktipset.se (där gör jag det för att snabbt kunna hitta mina bästa böcker när nån typ frågar om tipz) och på goodreads (där gör jag det för att få rekommendationer – för tipsfunktionen är asbra på goodreads). Och det är allmänt skönt att få sätta en etta på en bok som är så dålig att man blev arg.

  Gilla

 3. Jag håller med dig i allt du skriver och det är anledningen till varför jag själv inte sätter betyg i omdömet/recensionen. Men jag gillar samtidigt andras betygssystem, så jag hittade ett kryphål. Jag sätter betyg på alla andra ställen ( goodreads, samlingssidan på bloggen för lästa 2016 ) än just i recensionen. Då blir det inte lika mycket ett uttalat betyg utan mer en riktlinje. Känns bra än så länge, trots att det alltså är nytt för i år.

  Gilla

 4. Jag jämför aldrig böcker med varandra, precis som man inte ska jämföra ett barns kunskaper med ett annat barns när man sätter betyg i skolan. Jag jämför inte heller olika genrer, utan en perfekt deckare får full poäng precis som en perfekt klassiker. Det är egentligen det som är hela hemligheten; man jämför inte 😉

  Gilla

 5. Det kan ju verkligen bli komplicerat och jag var också nära att ta bort betygen, men bestämde mig för att inte ta det så hårt. Lättare sagt än gjort ibland 🙂 Tänker att recensionen sen förtydligar den där siffran lite.

  Gilla

 6. Jag gör nog inte så stor grej av det. Ändrade mitt betygssystem efter ett tag på bloggen, nu har jag lite fler steg än i början. Sen är det läsupplevelsen jag betygssätter så för mig är det viktigt att jag också motiverar varför jag inte kunnat ta till mig en bok.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s