Det är dags att inte freaka ut

det_r_dags_att_inte_freaka_ut-tromly_stephanie-33294376-frntlFörfattare: Stephanie Tromly

Beskrivning: ”Zoe flyttar från Brooklyn till River Heights, en trist håla längre norrut i delstaten New York. Hon är övertygad om att hennes liv är över, tråkigare än så här blir det inte. Så när en kille, som presenterar sig som Digby, dyker upp och bestämmer att de ska vara vänner gör hon inget större motstånd, trots att hon inte vet något om honom. Vem är han? Var bor han? Varför är han aldrig i skolan? Och, framför allt, varför lyckas han alltid övertala Zoe att hänga med på mer eller mindre olagliga och livsfarliga aktiviteter? Samtidigt är stämningen i stan skärrad efter att en ung tjej försvunnit under sommarlovet. Så småningom förstår Zoe att det är anledningen till att Digby kommit till stan. Han och hans familj bodde i River Heights tills Digbys lillasyster försvann under liknande omständigheter. Han har bestämt sig för att ta reda på sanningen, och Zoe hänger på, trots att allt inom henne säger att det kommer gå illa.”

Omdöme: ”Såklart gillade jag inte Digby i början.” You don’t say? Jag gillade faktiskt inte heller grabben när jag började läsa boken och även om han tar sig mot slutet är jag inte den som kommer att kandidera till ordförandeposten i Philip Digby Fan Club. Så precis som för huvudpersonen Zoe skulle vår Facebook-status vara ”lite komplicerad”.

Däremot är det helt omöjligt att inte tänka på TV-serien ”Veronica Mars” och det sorts street smart som eh.. Veronica… och Digby har gemensamt. Gillar du TV-serien? Skaffa boken. NU. Gillar du boken men inte sett serien? Skaffa DVD-boxen. Ni fattar. Ni kommer att gilla’t.

River Heights verkar nämligen precis som staden Neptune dra till sig skummisar och skurkar som getingar till läskeblask och boken blir alltså rätt skönt unik i sin YA-humoractionthrillermix, jag har då inte läst många liknande böcker. Huvudpersonerna känns också som lyfta ur tonårsfilmer/tv-serier, men på ett bra sätt som med en bra mix av personligheter.

Boken kan kännas lite trög i starten, men när mysterierna börjar rada upp sig och finalen närmar sig så vill man verkligen veta hur allting ska sluta. För att vara en debut är den fullt godkänd, men jag kommer på mig själv med att vilja ha ännu vassare cliffhangers och lite bättre kontroll på tempot.

Men slutbetyget blir ändå bra. Tromly knyter ihop det mesta på ett bra sätt men lämnar också tillräckligt många trådar för att uppföljaren ska hoppa upp på ”bevaka-listan”. Så Digby, jag kanske inte gillar dig, men jag vill veta vad som händer.

Tack till Opal för recensionsexemplaret!

Finns på CDON, Bokus, Adlibris, biblioteket och bokhandeln i stan.

4 reaktioner på ”Det är dags att inte freaka ut

  1. jag har helkul åt den här men har aldrig orkat se Veronica Mars :). däremot får jag värsta stephanie plum-vibbarna faktiskt. roligt och hejdlöst och smart, jag gillart!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s