En utmaning i min smak!

Ständigt återkommande favoriten Kulturkollo kör den här veckan ett tema som faller mig väldigt väl i smaken (höhö), nämligen mat, kokböcker, dinner partys och hela baletten! Om nån på nåt sätt har missat det så gillar jag verkligen mat. Och matlagning. Men mest att äta. Det är nåt jag inte alltid brytt mig så mycket om, istället är det nåt som kommit mer med åren. Man skulle ju kunnat tro att de många åren jag spenderade som vegetarian på nåt sätt skulle kickstartat nån sorts matlagningsintresse, men de åren levde jag på alldeles för många vegoschnitzlar, sojakorv med bröd och multivitamintabletter. Eller om man uttrycker det så här – jag tyckte att de lila 3-krsnudlarna med den starka kryddpåsen var the shit.

Jag slutade vara vegetarian för många år sedan, och det är under åren efter det som jag verkligen fattat det här med att om man ska äta flera gånger om dagen så kan man lika gärna äta nåt gott. Numera håller jag snubbar som Gordon Ramsey, Jamie Oliver, Johan Hedberg och Jonas Cramby väldigt högt. Det är lite dåligt med tjejer, men exempelvis Tina Nordström står väldigt högt i kurs och framför allt de italienskengelska systrana Chiappa. Den här lasagnen är så förbannat god att jag skulle kunna äta den varje dag. Och det är först nu som jag nördat loss på kockknivar och hur man rent tekniskt steker en köttbit så att den blir helt perfekt.

Sålunda handlar veckans utmaning om just kokböcker.

  1. Finns det någon kokbok du älskar trots att du faktiskt inte använder den särskilt mycket?

  2. Det motsatta då, vilken kokbok är den mest nerkladdade och använda i bokhyllan där hemma?

På fråga ett svarar jag: ABSOLUT! För nån jul sedan fick jag en totalt oanvändbar kokbok, men den är fullkomligt bananer så man kan inte låta bli att tycka om den. Boken är ingen mindre än den fabulöse Edward Bloms ”Allting gott och alldeles för mycket”. Jag lagar väldigt lite (läs: ingen) mat som innehåller hare eller vaktelägg, men den är så rolig att bläddra i ändå. Bland annat presenteras Edwards 1o kulinariska budord:

1. Smaka av och ge dig inte!

2. Släng aldrig mat!

3. Glöm inte såsen!

4. Bryn!

5. Glöm inte osten!

6. Blunda!

7. Fuska inte!

8. Sluta mesa 

9. Var inte lat!

10. Glöm aldrig att ”much is more”!

Ord att leva efter, eller hur?

Fråga två: Det är faktiskt min egen, eller ja – den där receptsamlingen jag borde ha skrivit upp alla favoritrecept från internet i så att jag slipper kleta ner iPaden varje gång jag ska slå upp de perfekta amerikanska pannkakorna till den obligatoriska söndagsbrunchen till exempel. Men det finns vissa sidor i den som är så kletiga att man vet att det är favoritrecept – sidorna med såser är nog till hälften sås vid det här laget.

Bonusuppdrag: Har du någon favoritskildring på film eller i litteraturen av just mat?

Jag är löjligt förälskad i hela den här food truck-grejen, och en trevlig liten film om just detta och där faktiskt en av legenderna inom hela food truck-rörelsen Roy Choi är med på ett hörn är filmen ”Chef”, från 2014 av och med Jon Favreau. Den är späckad med kändisar och så blir man så löjligt hungrig och sugen på ”cubanos” varje gång. Jag har inte testat själv, som om nån gör det, please let me know. Eller kom över med en macka eller sju, jag kan stå för läskeblask och trevligt sällskap! Gud vad hungrig jag blev nu…

3 reaktioner på ”En utmaning i min smak!

  1. Men ja! Glöm aldrig att ”much is more”! Bra grej när det i så många sammanhang är tvärt om. Varsågod, en kokt svartrot al allena. Fläska på bara. Kanske inte alltid, men ofta, det gilar jag.=) Sedan BORDE man ju VERKLIGEN samla sina favoritrecept i en egen kokbok, lite mer organiserat. Jag är kaoskocken på det viset, det blir vad det blir och man bläddrar och inspireras. Bra shit att faktiskt plocka ut det man verkligen vill laga om och om igen.

    Gilla

    1. Och glöm inte såsen! Han skriver dessutom ”en maträtt utan sås är som en människa utan själ”. Om inte det är poesi, det vet jag inte vad som är det.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s