Stormens öga

stormens-ogaFörfattare: Leigh Bardugo

Beskrivning: ”Alina flyr från Ravka, jagad av det hon gjort och aldrig kan glömma. Tillsammans med Mal försöker hon börja ett nytt liv i ett land på andra sidan havet, men det är svårt för henne att hålla sin kraft gömd och låtsas vara någon annan än Solbringaren. Skuggmätaren har överlevt och reser sig starkare än någonsin  med en ny, skräckinjagande kraft och en plan som hotar att få hela världen att rämna. Alina är den enda som kan stoppa honom. Hon återvänder till Ravka för att rädda sitt land och sitt folk, men i takt med att hennes kraft växer sjunker hon allt djupare ner i en värld av mörk magi och svåra val. Allt närmare Skuggmästaren och allt längre bort från Mal. Till slut måste hon välja mellan sitt land, sin kraft och den kärlek hon inte trodde sig kunna leva utan – eller riskera att slukas av stormen som rasar kring henne.”

Omdöme:

Hörru David, visst var det så att du tyckte att första boken, ”I ljusets makt” var rätt ok?

Ja absolut. Rätt trevlig till och med. Visst fanns det saker jag störde mig på, men överlag var det faktiskt en trevlig bekantskap, och nu när jag faktiskt på grund av min egen lathet hamnat i ett läge där jag får läsa del två och tre efter varandra så kan jag egentligen inte klaga.

Det kan du visst göra, men vi kan ju börja i den trevliga änden.

Haha, ok. En av de stora styrkorna med den här boken är att Bardugo bygger vidare och expanderar sitt utomordentligt trevliga världsbygge. Jag uppskattade verkligen miljön i första boken och ”Stormens öga” lämnar en inte besviken den här gången heller. Och sen dyker en himla rolig jäkel upp. Han får exakt alla roliga repliker i boken.

Är det allt?

Alltså, jag tycker inte att boken är jättedålig, men den är verkligen en mellanbok.

Mellanbok, hur menar du?

Jo… det händer i ärlighetens namn inte jättemycket superspännande förutom ett par scener i början och slutet av boken. I övrigt handlar det väldigt mycket om att flytta runt pjäserna på spelbordet för att sätta upp allt inför den avslutande delen. Så känns det i alla fall. Det är liksom väldigt få saker som överraskar. Men som sagt, det är inte uselt heller, bara inte så underhållande som man hoppades. Sen är karaktären Mal en himla trist snubbe större delen av boken, men å andra sidan spenderar huvudpersonen Alina alldeles för mycket tid på att tycka synd om sig själv och sitta på sitt rum med My Chemical Romance på hög volym och måla svart kajal runt ögonen och gråta till Dawson’s Creek.

Nu hittar du bara på.

Ah, lite då. Men lite lipsill är hon, men hon skärper faktiskt till sig efter ett tag. Alltid nåt!

Men du läser trean just nu?

Ja, självklart. Jag måste ju få reda på hur allt slutar!

Tack till Gilla Böcker för recensionsexemplaret!

Finns på CDON, Bokus, Adlibris, lokala langaren och biblioteket.

 

6 reaktioner på ”Stormens öga

      1. Ja! Det är roligare att se färg torka än att läsa om Mals tilltufsade ego. Och Alina sitter visst i sitt rum och målar kajal och lyssnar på musik och tycker synd om sig själv, minns alldeles bestämt att jag läste det. Fast jag minns det som att det var The Cure hon lyssnade på. Och så har hon en crush på professor Snape också – det är något med mörka trollkarlar…

        Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s