Vem som helst utom Ivy Pocket

vem-som-helst-utom-ivy-pocket-forsta-boken-om-ivy-pocketFörfattare: Caleb Krisp

Beskrivning: ”Tjänsteflickan Ivy Pocket är en vandrande katastrof, som gång på gång väcker ilska och frustration hos de snobbiga aristokrater hon arbetar för.

Men bilden vår hjältinna har av sig själv är en helt annan. Ivy är övertygad om att hon är allmänt underbar, fullkomligt charmerande och extremt begåvad.

När Ivy hamnar i Paris, ensam och utfattig, har hon ingen aning om hur hon ska ta sig tillbaka till England. Då blandar sig ödet i och Ivy kallas till en döende hertiginnas sjuksäng. Hon får där i uppdrag att leverera ett magnifikt diamanthalsband (som möjligen har en förbannelse vilande över sig) till Matilda Butterfield på hennes tolvårsdag. Från det ögonblicket och framåt kastas Ivy Pocket in i ett häpnadsväckande äventyr fullt av skurkar, galenskap och missförstånd.”

Omdöme:

David, på en skala från 1-5, hur stor är sannolikheten att du skulle anställa Ivy Pocket som tjänsteflicka?

Ehh…. -22?

Haha, varför säger du så?

Skojar du? Hon är ju inte klok! Karlsson på taket känns som en lugn och sansad person i jämförelse. Ivy Pocket är som den mest socialt inkompetenta person du nånsin träffat upphöjt till Ninja Gaiden på högsta svårighetsgraden.

För oss normala människor som inte förstår den där jämförelsen; antar att du menar helt otrolig nivå?

Ja. Jag sa ju det.

Viiiiisst…

Nä, men hon är faktiskt inte klok nånstans. Hennes totala brist på självinsikt kombinerat med hennes orimligt höga tankar om sig själv är en helt vansinnigt rolig kombination.

Jaha, så du gillar det?

Ja absolut. Men det är långt ifrån samma sak som att anställa henne. Not in a million years.

Vad tycker du om handlingen i boken?

Jag blev förvånad över hur många vändningar och tvära kast det är i handlingen. Den börjar verkligen i en ände och slutar i en annan helt oväntad sådan. Lite läskigare än vad jag trodde, men massor av humor och gott om tillfällen där man bara vill gömma sig bakom skämskudden ock skrika ”Skärp dig unge!”. Och miljöerna är faktiskt helt spot-on. Engelsk aristokrati, ångbåtar, spöken, guvernanter. Det är lite som Tim Burtons ”Corpse Bride” fast med mer bakverk i ansiktet. Och jag skulle nog säga Roald Dahl som litterär jämförelse.

Tim Burtons ande svävar lite över illustrationerna också?

Ja, det stämmer. Härligt svartvita anatomiskt inkorrekta figurer. Men om nån gör en film av den här så borde Tim ”jag-borde-slutat-för-länge-sen” Burton hållas långt ifrån regissörsstolen. Ge filmen till Matthew Vaughn istället!

Fast så säger du om alla filmer. Tror du kidsen kommer att gilla boken då? Den är ju en hit bland dina bloggkollegor och utomlands vet jag.

Ja, det är väl lite där det finns en risk. Det är en rätt tjock bok, och vissa av skämten känns lite väl över huvudet på kidsen och även en del ordval så det är inte den allra lättaste boken att ta sig igenom för 9-12-gänget. Och det innebär i sin tur att det kan bli en sån där bok för barn som bara vuxna gillar och det är ta mig tusan sorgligare än överkokt spagetti.

Fin analogi det där…, men vad ska man då göra?

Högläs! Förklara! Skratta ihop! Och plåga Modernista om att ge ut del två så man får veta mer om Ivy Pockets barndom och allt det där andra som vi inte ska berätta om här.

Läs även exposén om Caleb Krisp här.

Finns på CDON, Bokus, Adlibris, biblioteket och lokala handlaren.

 

 

 

4 reaktioner på ”Vem som helst utom Ivy Pocket

  1. Min nioåring läser otroligt mycket och gillar det mesta men den här tyckte han inte om. Så länge han slipper kärlek och sådant krafs brukar han annars fastna i det mesta. Jag har inte läst den själv men ska faktiskt testa att läsa den högt för honom!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s